BIH

Devet škola zatvoreno, četiri izgubile status centralnih odjeljenja, jednu pohađa samo jedan učenik!

Nagli pad nataliteta u RS

N. L.

6.7.2015

Škola u Kuzmanima, zbog čijeg zatvaranja su roditelji zaprijetili napuštanjem sela, nije zatvorena, ali je zato katanac stavljen na drugih devet koje su imale manje od pet đaka. Da stvar bude gora, zbog nedostatka učenika, pored zatvorenih devet, četiri škole su promijenile svoj status iz centralnih u područna odjeljenja.

Negativan trend s početka godine, kada su demografi upozorili na nagli pad nataliteta u RS-u, i dalje se nastavlja. Okolnosti malo olakšava činjenica da će za učenike koji su pohađali škole koje su se zatvorile biti obezbijeđen prijevoz do škole u koju su prebačeni.

Škola u mjestu Čelebići udaljena je od prve centralne škole u Foči čak 45 kilometara, a nju pohađa samo jedan učenik, kojem se još uvijek nastoji omogućiti obavezno osnovno obrazovanje, te se samo zbog njega još uvijek nije zatvorila. U mjestu Ljuti dol, školu pohađaju samo tri đaka, ipak iz Ministarstva prosvjete RS tvrde kako prosvjetni radnici mogu biti spokojni, te da će se problem nadopune nastavne norme rješavati na osnovu aktiva direktora određene regije.

Problem zbog manjka učenika ima i škola u mjestu Bjelajac, kod Mrkonjić grada, ali će njen status, za sada ostati, nepromijenjen, zbog čega mogu odahnuti učenici ove škole, ali i njihovi roditelji.

Zatvorene su dvije područne škole koje pripadaju banjalučkoj regiji, dvije koje pripadaju kneževskoj regiji, jedna koja pripada modričkoj, jedna bijeljinskoj, jedna srebreničkoj i jedna derventskoj.

Nagli pad nataliteta u RS-u nije zaobišao ni osnovne škole u Ribniku, Prnjavoru, Tesliću i Petrovu koje su donedavno bile centralne škole, a sada su promijenile svoj status u područna odjeljenja, zbog nedovoljnog broja učenika koji ih pohađa.

Stručnjaci ukazuju na to da su egzistencijalni problemi građana i loš životni standard osnovni razlozi zbog kojih se mladi ljudi sve manje odlučuju na prinovu, a kada to i odluče, vrlo mali broj njih ima više od jednog, eventualno dvoje djece.