BIH

Za nova vozila spiskat će više od 140.000 maraka!

Državna ministarstva objavila nabavke

A. DUČIĆ

7.7.2015

U vremenu krize te neizvjesnosti zbog izostanka međunarodnih kredita vlast u BiH nastavlja s kupovinom skupocjenih vozila. Najsvježiji primjeri su obavještenja o nabavkama automobila za potrebe Ministarstva pravde i Ministarstva sigurnosti BiH objavljena u “Službenom glasniku BiH” od 29. juna.

Troškovi održavanja

U obavještenju stoji da Ministarstvo pravde nabavlja nekoliko vozila u ukupnom iznosu od 98.290 KM, dok Ministarstvo sigurnosti BiH ima namjeru kupiti jedan automobil za koji iz budžeta namjerava izdvojiti 43.000 KM. 

Tražili smo objašnjenje za navedene nabavke od obje ove institucije, međutim, pismeni odgovor smo dobili samo od Ministarstva pravde BiH. Kako su naveli iz ovog ministarstva, konkurs su raspisali za nabavku ukupno tri vozila.

faksimil-nabavke

- Razlozi nabavke vozila su potrebe Ministarstva pravde BiH sukladno odobrenom planu kapitalnih nabavki za 2015. godinu. Podsjećanja radi, Ministarstvo je radi racionalizacije u protekloj godini prodalo određeni broj vozila te su troškovi održavanja znatno smanjeni - rekli su nam u ovoj državnoj instituciji.

Treba, međutim, podsjetiti da posljednja zvanično utvrđena vrijednost voznog parka državnih institucija, koju su konstatirali revizori, iznosi astronomskih 25 miliona KM. Međutim, postoje određeni nagovještaji da bi u novom revizorskom izvještaju ovaj brojka mogla biti znatno veća.

Javni istupi

Državni revizori u svojim javnim istupima uveliko upozoravaju da je malo toga napravljeno u vezi s racionalizacijom enormne potrošnje. Inače, posljednji dostupni podatak govori o tome da u institucijama BiH ima više do 3.500 službenih vozila, koja vrijede više od 25 miliona maraka.

Najtraženiji Volvo, BMW, Audi...

Mediji su nedavno objavili da od 80 posto ukupnog broja službenih vozila u institucijama BiH čini vozni park desetak institucija, a među istaknutim markama automobila koje preferiraju bh. vlasti su Volvo XC60, BMW 5, Audi A6...

 3.500 vozila ima vozni park državnih institucija