LIFESTYLE

SVE IH RADIMO Pet zabranjenih poteza koji pogoršavaju svaku svađu

Sastavni dio svake normalne veze

Autor:(Mi. K.)

6.7.2015

Konstruktivno svađanje je sastavni dio svake normalne veze, bez obzira bila ona ljubavna, porodična ili prijateljska. No, nakon svađa obje strane često puta bivaju povrijeđene pa naprave klasične greške koje umjesto da stabiliziraju odnos među njima, još ih više udaljuju.

Evo na što treba pripaziti nakon dobre svađe.

Nemojte ignorirati osobu s kojom ste se posvađali

- Jedna od najvećih grešaka nakon svađe je emotivna hladnoća prema osobi s kojom smo se posvađali - ističe psihoterapeutkinja Rachel A. Sussman. Iako vam se čini da ignoriranjem i šutnjom kažnjavate drugu stranu, zapravo joj poručujete da niste u stanju nositi se s iskrenom razmjenom nečijih emocija.

Ta će osoba vjerojatno biti manje sklona iskreno kazati svoje osjećaje u budućnosti. Umjesto toga recite nešto u ovom stilu: "Moje osjećaji ne isparavaju tako brzo kao tvoji, ali daj mi 24 sata i vjerujem da će stvari biti ok. Ako neće biti dodatno ćemo razgovarati".

Ne koristite riječi izgovorene u svađi kao oružje

- Ako u svađi osoba kaže nešto što vam smeta, recite joj da su vas te riječi povrijedile i da izazivaju frustriranost kod vas - predlaže psihologinja Michelle Golland, stručnjakinja za savjetovanje partnera iz Los Angelesa.

Nemojte ih pamtiti i koristiti kao arsenal za vraćanje neugodnih komentara u budućim svađama, već sagledajte dobivene informacije sa svih strana. Imajte na umu da u svađi često puta izgovaramo stvari koje zaista ne mislimo, ili smo ih krivo formulirali. Suzdržite se i od "mrmljanja u bradu" nakon svađe.

Nemojte se fokusirati na uzrok svađe

Zamislite da je vaš suprug ili član porodice zaboravio podignuti novac na bankomatu, iako ste vi tu osobu izričito zamolili da to učini? Ova je zaboravnost potaknula svađu, ali ste ju riješili prilikom prvog izlaska van. No, nakon zajedničkog izlaska vi i dalje spominjete tu zaboravnost te vas ona oboje sprečava u uživanju u ostatku dana.

- Razlika između dobre i loše svađe očituje se u tome jeste li riješili problem koji vas je izazvao na verbalni sukob - napominje dr. Laurie Puhn. Umjesto da prigovarate, odlučite se za mirno izražavanje vlastitih osjećaja.

Nemojte reći: Nisam tako mislila

- Izreći ovu rečenicu osobi koju ste povrijedili svojim riječima je poput pokušaja brisanja trajnog flomastera s papira - ističe dr. Puhn. Ona raspiruje situaciju, jer će druga strana na to sigurno reći: "Jesi, mislila si" i tako nastaviti svađu, umjesto da je prekine. Verbalne prepirke ovog tipa ne donose nikakve rezultate te se stoga ne preporučuju među partnerima, prijateljima ni članovima porodice.

Ne odbijajte hladno partnerovu želju za seksom

Ako ste se posvađali s partnerom ili suprugom, nakon svađe on će možda predložiti seks, iako je to vama zadnja stvar na pameti.

- Dosta muškaraca se želi prepustiti putenim uživanjima nakon svađe, jer je to jedan od načina da se ponovo s vama osjećaju blisko - kaže dr. Sussman.

Umjesto arogantnog "Stvarno?" ili hladnog okretanja leđa u zajedničkom krevetu, radije posegnite za nekom nježnijom akcijom. Zagrlite ga i recite mu da trenutno niste raspoloženi za seks, ali da ćete možda promijeniti mišljenje sutra, piše portal "Zadovoljna".