BIH

Novaliću javna preduzeća hipoteka za nove kredite?

Obmane premijera o jeftinom novcu za FBiH

A. DUČIĆ

6.7.2015

Izjava federalnog premijera Fadila Novalića (SDA) da bi se zbog izostanka novog aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), kao i Svjetskom bankom vlast koju predvodi kod komercijalnih banaka mogla zadužiti čak po dvostruko nižim kamatnim stopama od onih koje nudi MMF nametnula je minimalno dva zaključka.

Prvi je da se radi o besprizornoj obmani bh. javnosti u vezi s upravljanjem javnim finansijama! Jer činjenica jeste da je kamatna stopa koju nudi MMF od 1,5 posto, kada je riječ o kreditnim aranžmanima, daleko najpovoljnija te da komercijalne banke teško mogu nuditi jeftiniji novac.

Drugi zaključak

O tome najbolje svjedoče podaci iz prošle godine, prema kojima su entitetske institucije koje su se zaduživale kod komercijalnih banaka to činile po kamatnim stopama od 7 do 10 posto. Kamate su, dakle, bile višestruko više od one koje nudi MMF. 

Uostalom, ako su, kako tvrdi Novalić, komercijalni krediti jeftiniji od MMF-a, zašto ih nije odmah tražio i odbacio aranžman?

- Zamolili smo vladu jedne zemlje da svoje banke stavi na raspolaganje po preferencijalnom režimu. Oni su odgovorili da su upakovali za nas sredstva koja bi mogla biti amortizer tačno u visini sredstava MMF-a - rekao je Novalić, ne otkrivajući o kome je riječ. 

Sumnjivi aranžman 

Ova Novalićeva rečenica nametnula je sumnju u drugi zaključak o tome da su na sceni neke političke zakulisne igre na višem nivou, koje za sobom povlače sumnju u talove. 

Premijerova samozatajnost ove sumnje dodatno potkrepljuje. 

U ovom kontekstu ne treba gubiti iz vida ni Novalićevu najavu o prodaji određenog broja javnih preduzeća, a sve da bi se zakrpile rupe u budžetu. Sada u novonastaloj situaciji, u kojoj ima mnogo pitanja bez odgovora, a s obzirom na činjenicu da Novaliću gori pod nogama, nameću se opravdana pitanja hoće li javna preduzeća FBiH biti hipoteka za nove kredite te koja je prava cijena ovog sumnjivog aranžmana.

Naime, prema saznanjima "Dnevnog avaza", federalna vlast zvanično razmatra i mogućnost prodaje potraživanja prema javnim preduzećima putem komercijalnih banaka. Procjenjuje se da ta potraživanja iznose oko 100 miliona maraka.

Interesne veze Izetbegovića i Erdoana

Pojedini mediji su objavili informaciju da je, prema svemu sudeći, riječ o Turskoj, a da u svemu ovome, navodno, učestvuje predsjednik SDA i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, čije su privatne i interesne veze s turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom (Reccep Tayyip Erdogan), uostalom, poznate cjelokupnoj bh. javnosti.