BIH

DANIS TANOVIĆ Negatori genocida brane fašizam, a ne svoj narod

Oskarovac za „Dnevni avaz“

M. ČUSTOVIĆ

7.7.2015

Rane nisu i neće zarasti još dugo vremena. Da bismo uopće mogli početi proces pomirenja, potrebno je prihvatiti činjenice, osuditi sve zločince, pronaći sve masovne grobnice i sahraniti sve žrtve. Tek onda možemo početi razgovarati o istinskom pomirenju. 

Ovo je u ekskluzivnom intervjuu za „Dnevni avaz“ uoči 20. godišnjice genocida u Srebrenici izjavio istaknuti bh. reditelj, oskarovac Danis Tanović, koji u Londonu trenutno snima svoj novi dugometražni igrani film radnog naslova „Looking for Europe“.

Žrtve zavjere

Posvećuje li se dovoljno pažnje preživjelim žrtvama srebreničke golgote?

- Mislim da će vam preživjeli na to bolje odgovoriti nego ja. Meni se čini da ih se spominje samo na godišnjice.

Smatrate li da se Srebrenica često koristi u dnevnopolitičke svrhe?

- Da, prečesto. 

Kako komentirate činjenicu da se već pojavljuje treća, četvrta... verzija rezolucije o genocidu u Srebrenci koja bi trebala biti usvojena u UN-u? Je li ovo znači da se koplja velikih sila lome preko žrtava genocida?

- Srbija nikad nije vojno poražena do kraja i ovo je samo nastavak iste nacionalističke politike, samo drugim sredstvima. Nisam siguran da bi se Nijemci 1945. složili s Nirnberškim procesom. A da nisu vojno poraženi, vjerovatno ne bi nikada priznali zločine koje su počinili. Proći će još dugo vremena prije nego što se Srbija suoči s vlastitom prošlošću.  

Da budem iskren, ne vidim ni ko bi imao snage da u Srbiji taj proces povede, da ne govorimo o većinskom mišljenju naroda koji još vjeruje da su Srbi žrtve zavjere. Mnogo je lakše živjeti u vlastitoj laži nego se suočiti sa zločinima počinjenim u vaše ime.

 Izvući pouke

Kako komentirate stavove zvaničnog Beograda o ovogodišnjem obilježavanju genocida, odnosno odlučno odbijanje Tomislava Nikolića da dođe i „nećkanje“ Aleksandra Vučića da jasno kaže hoće li ili neće doći?

- Ne znam šta očekujete od nacionalista? Mislim da bi, i kada bi došli, to učinili zbog dnevne agende i političkih ciljeva, a ne zato što zaista misle da je Srebrenica strahota za koju su odgovorni. 

S druge strane, stav političara iz Banje Luke je već 20 godina isti, niti priznaju genocid niti će neko doći u Srebrenicu...

- Ne svih političara, da budemo tačni. Bilo je političara koji su genocid priznali i poklonili se žrtvama. Genocid u Srebrenici je priznao Haški sud, tako da priznavanje lokalnih kabadahija ne igra veliku ulogu. Proći će još mnogo vremena prije nego što neki političari shvate šta negiranje Srebrenice zaista znači. 

Ne shvataju da će otići u historiju kao ljudi koji su branili fašizam, ne svoj narod. Svoj narod možete braniti samo tako što priznate vlastite greške i izvučete pouke. 

Našu državu vode primitivci

Imate li u planu snimiti dugometražni igrani film o genocidu u Srebrenici, kao što je, recimo, Spilberg uradio „Šindlerovu listu“ i tako doprinio istini o holokaustu?

- Vidjet ćemo. Raditi epohalne filmove bez pomoći države naprosto je nemoguće, a našu državu vode primitivci koji ne shvataju važnost kulture, obrazovanja i umjetnosti.