BIH

BRITANSKA VLADA OSIGURALA Dodatnih 1,2 miliona funti za obilježavanje 20. godišnjice srebreničkog genocida!

Premijer David Cameron obznanio

D. K.

6.7.2015

Britanski premijer David Cameron obznanio je danas da je vlada na čijem je čelu osigurala dodatnih 1,2 miliona funti za obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

Ova podrška britanskoj dobrotvornoj organizaciji "Remembering Srebrenica" najavljena je na samom početku Sedmice sjećanja na Srebrenicu, koja će biti obilježena širom Velike Britanije, piše "The Guardian".

Ovaj londonski list podsjeća da se genocid dogodio u Srebrenici, tzv. zaštićenoj zoni UN-a, naočigled holandskih vojnika koji su bili nemoćni da zaustave pokolj koji su provele srpske snage, predvođene generalom Ratkom Mladićem, kojem se trenutno sudi pred Haškim tribunalom.

U novootkrivenim tajnim dokumentima navodi se kako su Velika Britanija, SAD i Francuska dva mjeseca prije nego će se dogoditi genocid, dakle u maju 1995. godine, donijele odluku o prestanku zračnih udara na srbijanske položaje.

Također, "The Guardian" navodi da su SAD i Velika Britanija unaprijed znale za napad na Srebrenicu, ali o tome nisu obavijestili holandske snage UN-a.

Protokolom obilježavanja 20. godišnjice srebreničkog genocida, koji širom Velike Britanije organizuje dobrotvorno britansko udruženje "Remembering Srebrenica", danas je predviđeno da u Westminsterskoj palači bude održana nacionalna komemoracija.

"The Guardian" još navodi kako će dio od pomenutih 1,2 miliona funti pomoći biti namijenjen za britansku djecu koja će dolaziti u posjetu našoj zemlji, gdje će, između ostalog, učiti i o srebreničkom genocodu.