BIH

Ambasada SAD u BiH kupila 500 „Cvjetova Srebrenice“

Članice Udruženja „Gračaničko keranje“ u velikom poslu

H. Č. - E. Ma.

6.7.2015

Kada je, 2006. godine, u Gračanici formirano Udruženje žena „Gračaničko keranje“ s ciljem da se sačuva i afirmira tradicionalna rukotvorina, keranje i heklanje ukrasnih ručnih radova iglom i tankim koncem, stara nekoliko stoljeća, niko nije mogao ni sanjati da će više od dvije stotine žena, članica Udruženja, svojim radovima doći do svih krajeva svijeta.  

Posebno kada je, 2011. godine, nastala ideja da se izradi simbol „Cvijet Srebrenice“ u sjećanje na žrtve zločina. Ideja je potekla od bivšeg reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića, a ovih dana uoči 20. godišnjice genocida u Srebrenici članice ovog udruženja imaju pune ruke posla.

Plodno tlo

- Čipka, kera je nešto čime su se bavile naše nane radeći ukrase za svoje kuće, ali i za hedije svojoj djeci, unučadi. Ovaj posao trži strpljenje, sabur, znanje i mi smo, pokrećući ovo udruženje, okupile više od dvije stotine žena - kaže predsjednica Udruženja Azemina Ahmetbegović.

ahmetbegovic

Ahmetbegović: Zovu nas sa svih strana, ponajviše naši dijasporci

„Cvijet Srebrenice“ nešto je što članice Udruženja „Gračaničko keranje“ posebno čini ponosnima.

- „Cvijet Srebrenice“ nosili su i nose: Papa, Barak Obama (Barack), Hilari Klinton (Hillary Clinton), Anđelina Đoli (Angelina Jolie), Ban Ki-mun, zvaničnici svijeta koji na taj način žele odati počast žrtvama genocida u Srebrenici. I ovog 11. jula dijelit ćemo „Cvijet Srebrenice“ u Potočarima. Ne znamo koliko smo do sada hiljada cvjetova napravile, čije boje, bijela i zelena, simboliziraju nevinost i nadu, a 11 latica 11. juli 1995. godine. On je simbol nevinog stradanja, on ne ubija, on daje nadu i zato je njegova cijena simbolična - zaključuje Ahmetbegović.

U Sarajevu će 10. i 11. jula biti štandovi ispred Katedrale i na Trgu djece Sarajeva, gdje će se moći kupiti ovaj simbol.

Gdje se može kupiti

- Velika je zainteresiranost bh. građana, naročito nekoliko dana prije obilježavanja genocida 11. jula, a već smo i Američkoj ambasadi u BiH poslali 500 „Cvjetova Srebrenice“, koje su naručili - rekla je Ahmetbegović. 

Ako građani Sarajeva žele kupiti „Cvijet Srebrenice“ prije 10. jula, to mogu učiniti na sljedećim adresama: radnja „Amina“ u Bezistanu, Centar za edukaciju i istraživanje „Nahla“, Džemala Bijedića 122 i u radnji Amire Mutevelić u ulici Veliki ćurčiluk 63. 

cvijet-srebrenice-heklani

„Cvijet Srebrenice“ dostupan na više prodajnih mjesta 

Cijena 3 KM

Udruženje „Gračaničko keranje“ od 2011. godine jedino je ovlašteno u BiH za prodaju „Cvijeta Srebrenice“. Može se kupiti u Sarajevu, Mostaru, Zenici, Tuzli, Gračanici i Bihaću po cijeni od tri KM. „Cvijet Srebrenice“ se, također, može naručiti i putem zvanične internet-stranice Udruženja „Gračaničko keranje“.