BIH

Inicijativa #sedamhiljada mogla bi biti ugašena

Dušan Mašić, novinar iz Beograda, za „Avaz“

M. ČUSTOVIĆ

6.7.2015

Inicijativa novinara iz Beograd Dušana Mašića da 7.000 ljudi 11. jula legne ispred zgrade Skupštine Srbije povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici, kako nam je potvrdio, mogla bi biti ugašena. Ranije je prepreka bila moguće zasjedanje Skupštine, i to baš 11. jula, a sada su razlozi mnogo ozbiljniji.

- Kada smo kretali u ovo, nije bilo ni rezolucije UN-a ni hapšenja Orića. Ti događaji su podigli tenzije u vezi s obilježavanjem godišnjice genocida u Srebrenici. Postoje ozbiljne prijetnje svima nama koji želimo da se ovo održi, najavljuje se i kontraskup patriotskih organizacija, tako da zasjedanje Skupštine može biti dobar izgovor da se spriječe veći incidenti do kojih bi možda moglo da dođe. Ja ipak i dalje vjerujem da će država naći način da garantuje bezbjednost svima koji žele da budu među #sedamhiljada i da će skupa biti. Ali ne bih smio da se kladim u to - istakao je Mašić.

Iako nema tačnu evidenciju o tome koliko se do sada građana Srbije odlučilo priključiti ovom humanom gestu odavanja počasti žrtvama strašnog zločina, kaže da su mnogo bliži brojci 700 nego 7.000 te da se nada da će se to promijeniti u narednim danima.

Upozorava da se situacija drastično pogoršala u posljednjih mjesec i nešto, jer je politika preuzela glavnu riječ u nečemu što je poslije 20 godina samo trebalo biti ljudsko sjećanje i saosjećanje s užasnim zločinom koji se dogodio u Srebrenici. 

- To nije dobro i sve što se dešava oko rezolucije i neiskrenih poruka političara treba da nas zabrine. I to se ne odnosi samo na ove u Srbiji - pojasnio je Mašić.

 Spremni se suočiti s prošlošću 

Mašić poručuje da on, kao i oni koji dijele njegovo mišljenje, uprkos svemu, žele pokazati da ima građana i građanki u Srbiji koji saosjećaju s porodicama nastradalih u Srebrenici. 

- Ne plašimo se onih koji bi željeli da nas vrate u ta vremena i spremni smo da se suočimo s prošlošću da bi budućnost svih nas bila bolja i da se Srebrenica više nikada i nikome ne bi desila - naglasio je Mašić.