DIJASPORA

"Marš mira" u Offenbachu

Sjećanje na Srebrenicu

Bato ŠIŠIĆ

6.7.2015

Povodom dvadesete godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, u njemačkom gradu Offenbachu, u organizaciji bošnjačkog džemata “Firdeus Offenbach e.V”na čelu sa imamom Zehrudinom ef. Junuzovićem, održan je "Marš mira".

"Marš mira" su podržali predstavnici gradskih vlasti i građani Offenbacha. Na Maršu su učestvovali gradonačelnik Offenbacha Peter Schneider, konzul Bosne i Hercegovine u Frankfurtu Admir Atović, predstavnik Centralnog saveza muslimana u Njemačkoj "Zentralrat der Muslime" Ernes Kalač, imam džemata Firdeus Offenbach Zehrudin ef. Junuzović, predstavnik turske islamske zajednice u regionu Hessen Mehmet Ergün i reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa ef. Cerić, predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa.

11692587-861082120607257-6244528709807617778-n

Gradske vlasti su pohvalile organizaciju džemata Firdeus. "Marš mira"  se odvijao uz policijsku pratnju, zaustavljanjem saobraćaja u duzini od 4 kilometra kroz grad Offenbach. 

Na "Maršu mira" učestvovalo je više stotina Bošnjaka. Džemat Firdeus Offenbach je organizovao za učesnike marša zajednicki iftar. Kolona je krenula ispred prostorija džemata, a završna priredba se odvila na cenralnom trgu u Offenbachu.