SARAJEVO

RADNICI OGORČENI Potražuju sedam plaća, a bivši direktor Brdarić od firme naplatio 30.000 KM!

Novi skandal u KJP Veterinarska stanica Sarajevo

D. K.

6.7.2015

Portalu "Dnevnog avaza" obratio se jedan od uposlenika KJP Veterinarska stanica Sarajevo (ime poznato redakciji), sa željom da objasni I upozori na katastrofalnu situaciju u kojoj se našlo ovo kantonalno preduzeće.

Naime, kako nam je rekao, usljed umanjenih budžeta u Veterinarskoj stanici Sarajevo, Nedim Brdarić je u vrijeme obnašanja funkcije direktora uveo neproporcionalne destimulacije za uposlene radnike, a sebi i nekolicini odabranih stimulacije na plate. Na taj način sebi je na godišnjem nivou omogućio prihod od 10.000 KM. Pored nezakonitih stimulacija, kako se navodi, Brdarić nameće i smanjenje plata od 20 posto. To je bio i razlog zbog kojeg su radnici podnijeli tužbe za nadoknadu štete.

"Nakon što je preduzeće dodijeljeno Narodnoj stranci Radom za boljitak, Nadzorni odbor, na čijem čelu je bio doskorašnji uposlenik firme Benjamin Šarić, nezakonito smjenjuje Nedima Brdarića", navodi naš izvor.

Smijenjeni Brdarić podnosi tužbu protiv Nadzornog odbora i firme.

"Kadrovi Narodne stranke Radom za boljitak nastavljaju sa devastacijom firme, radeći sve da dođe do stečaja, do tada veoma uspješne firme. Radnici stupaju u štrajk i uspijevaju sačuvati firmu od nestanka, ali od obećanja tadašnjeg ministra (Emira) Hrenovice, osim smjene Senada Arnautovića, firma nije dobila ništa drugo. Sa privremenim rukovodstvom firme i smanjenim kadrom, budući da ju je u međuvremenu napustio određen broj ljudi, a nekolicina otišla u penziju, Veterinarska stanica Sarajevo sa preostalim radnicima nekako uspijeva održati se i pored velikih problema", dodaje naš izvor.

Kako ističe, među tim problemima bila je i nemogućnost isplate 7 plaća, 10 doprinosa, neuvezivanje staža penzionerima, neplaćenim PDV-om koji se sa kamatama popeo na 60.000 KM, zastarjeli vozni park, nedovoljni ljudski resursi...

Usred svih nedaća koje su zadesile firmu, uslijedio je i novi šok od bivšeg direktora Brdarića.

"U vremenu kada se radnici bore sa nagomilanim problemima u firmi samo da bi je održali, zanemarujući svoja nenaplaćena potraživanja, bivši direktor Nedim Brdarić to vrijeme koristi i uz pomoć suda prisilno naplaćuje 30.000 KM, bez mogućnosti dogovora o eventualnom prolongiranju ili obročnoj naplati duga. Ogorčeni radnici se sada pitaju: "Šta su prioriteti kod naplate dugovanja? Jesu li to neplaćeni porezi, doprinosi i ostala dugovanja od kojih direktno ovisi rad firme ili je to naplata potraživanja direktora sudskim putem i kako ih ubijediti, kada dođu njihova potraživanja na naplatu da ista prolongiraju, odustanu od naplate kamata, odnosno pristanu na obročnu otplatu", navodi uposlenik Veterinarske stanice sa kojim smo kontaktirali.

Napominje da su svoja dugovanja, putem suda, naplatili i Nadzorni odbor i Skupština preduzeća, "isti oni zbog čijih odluka je rad preduzeća i doveden na ovako niske grane".

"Avazov" portal kontaktirao je bivšeg direktora Nedima Brdarića, koji nije želio komentarisati ovaj slučaj.