LIFESTYLE

ŠOKANTNO Kontraverzna naprava koja ljudima omogućava da se prejedaju

Korisnici se pohvalili odličnim rezultatima

J. Be.

6.7.2015

Ako dosad već niste čuli za AspireAssist, radi se o napravi koja ljudima omogućava da se prežderavaju, a zatim ispumpaju sadržaj želuca.

Ova izuzetno kontroverzna naprava dosad je bila dostupna samo u nekim dijelovima svijeta, ali čini se da popularnost raste jer uskoro će se naći u prodaji i u Veliku Britaniji gdje je dolazak izvazvao niz reakcija od kojih neke, očekivano, nisu bile pozitivne.

aspireassist-05072015-press-1

Iako se korisnici mogu pohvaliti odličnim rezultatima (neki su izgubili i 45 kilograma), kritičari tvrde da ovaj izum samo omogućava ljudima da "povraćaju kad požele" te da se ovom napravom ne rješava pravi uzrok debljine.

Pacijenti se isprva moraju podvrgnuti 15-minutnoj operaciji tokom koje im se u želudac ubacuje cjevčica na koju se kasnije može ugraditi pumpa kojom u želudac ubrizgavate vodu i zatim izvlačite neprobavljenu hranu. Kad je ne koristite, kraj cjevčice zatvara se.

Oni koji koriste napravu izbjegavaju probavljanje trećine pojedene hrane.

"Nitko ne mora znati", pišu proizvođači u svom promo materijalu iako upozoravaju ljude da oprezno prožvaću hranu kako se plastične cijevi ne bi začepile.