GLOBUS

NJEMAČKA Veoma težak rezultat u Grčkoj

Nakon danas održanog referenduma

Fena

5.7.2015

Njemački političari u prvim reagiranjima na ishod referenduma u Grčkoj,ocijenili su da je to težak rezultat i da su sada loše šanse za dalji paket pomoć Grčkoj.

Zamjenik šefa poslaničkog kluba vladajuće Socijaldemokratske partije u Bundestagu Karsten Schneider ocijenio je da će grčko "ne", koje se nazire na referendumu, biti "veoma, veoma težak rezultat" i da to dovodi u pitanje da li se s grčkom vladom uopće dalje može pregovarati.

-Ne znam kako se uopće još može naći 'najmanji zajednički imenilac' - rekao je Schneider, koji je među prvim njemačkim političarima komentirao preliminarne zvanične rezultate, na osnovu 30 posto izbrojanih glasova, prema kojima vodi opcija protiv prijedloga EU i MMF.

Na siteu Ministarstva unutarnjih poslova Grčke, saopćeno je da je "Oxi" (ne) na referendumu zaokružilo 60,69 posto birača.

Na drugoj strani, 39,31 posto Grka zaokružilo je "Nai" (da).

Zamjenik šefa poslaničkog kluba demohrišćana u Bundestagu Ralf Brinkhause ocijenio je da sada postoje loše šanse za dalji paket pomoći Grčkoj.

-Kod nas je uvijek važila i važi deviza: Pomoć u zamjenu za reforme. Ako grčka vlada ne izvodi reforme i ako sada ima pokriće naroda za to, onda će zaista biti teško da se dalji paketi pomoći pokrenu - rekao je Brinkhaus.

Michael Fuks, visoki funkcioner njemačkih konzervativaca, izjavio je Reutersu da je grčki premijer Aleksis Cipras izazvao "katastrofu".

-Veoma žalim zbog rezultata. Cipras je izazvao katastrofu i sada će morati da vidi kako da pokupi krhotine. Nema šanse da se rješenje postigne za 48 sati - rekao je Fuks.

Šef opozicione njemačke partije Zeleni Džem Ezdemir naglasio je zabrinutost zbog grčkog "ne" koje se nazire.

On je rekao da će problemi visoko zadužene Grčke i onako i dalje ostati problemi Evrope.

-Grčka jednostavno ne može da 'odskoči' od Evrope - rekao je Ezdemir.

Njemačka kancelarka Angela Merkel sutra će posjetiti Pariz i o Grčkoj razgovarati s predsjednikom Francoisom Hollandeom