BIH

ŠETNJA DO IFTARA Brojni učesnici iftarili na zeničkom Zmajevcu

Učestvovalo 150 Kakanjaca, Travničana i Zeničana

D. Pa.

5.7.2015

U organizaciji Afana Abazovića iz Zenice nedavno je upriličena prva "Šetnja do iftara", koja je podrazumijevala šetnju od Vjetrenica, preko Kubera i Gornje Zenice do Kljuna i Mokušnica, a kojoj se odazvao veliki broj učesnika iz Zenice, Kaknja i Travnika.

Inspirisan ogromnim odzivom, pozitivnim komentarima i inicijativom brojnih učesnika, Abazović se odlučio da danas ponovo upriliči drugu "Šetnju do iftara" koja je obuhvatala šetačku rutu Kozarci – Kozaračko mezarje – Zahalje – Bandir (vrh Zmajevca) – Ravan – Travnička ulica (5 km).

Tako su danas brojni učesnici sa autobuske stanice krenuli redovnom autobuskom linijom do sela Kozarci, odakle su šetnjom kroz šetačku stazu i srce Zmajevca u predivnoj borovoj šumi stigli do istočne padine Zmajevca sa prelijepim pogledom na Zenicu, gdje su klanjali akšam-namaz, a potom i iftarili.

Kako je to bio slučaj i prethodni put, učesnici su sa sobom u ruksacima ponijeli ono što će iftariti, a ugodno druženje dodatno je uveličalo ovaj nesvakidašnji ramazanski ritual za kojim vlada sve veće interesovanje.

- Druga šetnja realizovana je jako uspješno, u prilog čemu ide podatak da je sa nama krenulo 150 učesnika Kakanjaca, Travničana i Zeničana. Prešli smo pet kilometara kako bi zajedno iftarili, kako bismo gledali na prelijepu panoramu našeg grada obasjanog kandiljima koji su označili kraj posta. Svi učesnici su uživali u ovom nesvakidašnjem prizoru, a nadam se da ovo nije zadnja "Šetnja do iftara" te da će ovo druženje prerasti u tradiciju. Mnogi Zeničani koji do sada nisu imali priliku, danas su se uvjerili u sve ljepote koje pruža pogled sa zapadne strane grada - kazao je za "Avazov" portal organizator šetnje, Afan Abazović.