KOLUMNE

Čuvari vlasti

Komentar dana

Almasa HADŽIĆ

6.7.2015

Teško da iko zdrav u ovoj zemlji može objasniti šta radi i čemu služi Komisija za službenu provjeru i potvrđivanje kod pravnih i fizičkih lica u cilju ispunjavanja uvjeta za tretiranje ili označavanje drvenog materijala za pakovanje, koja funkcionira pri Upravi za zaštitu bilja.

Ne samo da niko ne zna šta radi i čemu služi ova komisija već i famozna Uprava koja je oformila, a čiji članovi, kako se vidi iz revizorskih izvještaja, godišnje u svoje džepove tisnu po nekoliko hiljada maraka otetih od poreznih obveznika ove zemlje.

Koliko ovakvih i sličnih komisija postoji pri raznim entitetskih i državnim ministarstvima, upravama, agencijama, direkcijama, ko su njihovi članovi, šta rade i kome odgovaraju za svoj rad, to samo dragi Bog zna i oni koji su takve komisije izmislili.

Nije nikakva tajna da su članovi većine „nikad čuo“ komisija, zatim cijeli odredi kojekakvih savjetnika, pomoćnika i raznoraznih drugih zgubidana i neradnika na državne jasle, samo u Federaciji, smješteni isključivo kao sigurni čuvari izbornih rezultata svojih političkih gazda.

Za prosječno informiranog građanina ove zemlje, koji samo ovlaš baci oko na sastav pojedinih komisija, odnosno na prezimena koja nose njihovi članovi, prepoznat će supruge, muževe, sinove, kćeri, braću, amidžiće... visokih stranačkih funkcionera koji godinama diktiraju procese u ovoj zemlji.  

Što je najgore, takvi su, većinom, već uhljebljeni na dobro plaćene pozicije u državnoj administraciji i dodatnih nekoliko hiljada maraka po osnovu članstva u komisijama koje dobiju u toku jedne godine dođe im kao naknada za njihov „naučni doprinos“ u projektu uništavanja države BiH. Jer kako drugačije objasniti postojanje na stotine nepotrebnih komisija čiji se članovi finansiraju budžetskim sredstvima?