BIH

ZAVRŠNI RADOVI NA GGM-u Zenica postala grad bez semafora

Izvršena demontaža semafora kod Stacionara

Autor:D. Pa.

5.7.2015

Realizacijom projekta izgradnje Glavne gradske magistrale Zenica je dobila potpuno novi izgled, a što oduševljava kako građane tako i posjetioce iz drugih bh. gradova. Do sada je na cjelokupnom projektu izgradnje urađena gradska dionica u dužini od 3.250 metara, što predstavlja 87.50 posto od ukupne ugovorene vrijednosti radova.

Podsjetimo, prva faza obuhvatala je dionicu od kružne raskrsnice Bojin vir do mostova M1 i M2 nad rijekom Kočevom, druga faza podrazumijevala je dionicu od mostova M1 i M2 do kružne raskrsnice Ekspres restoran. Treća faza izgradnje, koja je već počela, sačinjava dionicu iza kružne raskrsnice Ekspres restoran do novoprojektovane kružne raskrsnice na raskrsnici Blatuša-Stacionar.

Izgradnja projekta podijeljena je u tri fazne kako bi se lakše koordiniralo tokom izvođenja radova, a cjelokupno građenje izvodi se bez obustave saobraćaja.

Tako su ovih dana demontirani i posljednji semafori na izlazu iz Zenice kod Stacionara, a što Zenici daje epitet grada bez semafora.

- Postavljanje kružnih odnosno cirkulacionih  tokova smatram da je jedna velika prednost u odnosu na semafore, kako se sami građani više edukuju tako pravilnije koriste kružni a samim tim i saobraćaj se odvija brže. Za same početnike par dana je malo teže jer se oni bore sa prostorom i komandama, ali naša omladina to brzo prihvata i dans se dobro snalaze. Svugdje oko nas, mislim na region i Evropu, sve je više kružnih tokova pa i tako vidim prednost za buduće vozače - kazao je za "Avazov" portal Šabić Hidajet, instruktor vožnje.

Po okončanju izgradnje GGM-a, Zenica će osim novog vizuelnog identiteta dugoročno riješiti saobraćajne probleme, a ovaj projekat trebao bi zadovoljiti potrebe za razvojem saobraćaja do 2030. godine.