GLOBUS

VELIKI VOĐA IMA BRATA Iako ga je njihov zajednički otac proganjao, "glavni" se brine o svojoj porodici

Pozicija u Ministarstvu finansija

(Al. Ti.)

5.7.2015

Vođa Sjeverne Koreje navodno je svom polubratu Kim Jong-namu dao posao uprkos tome što ga je njihov zajednički otac prije svoje smrti proganjao.

Kim Jong-nam (44) bio je preskočen u nasljeđivanju mjesta vrhovnog vladara zemlje jer je 2001. godine osramotio oca kada je uhvaćen kako pokušava ući u Japan s lažnim pasošom Dominikanske Republike. Kim Jong-nam je tada rekao da je samo htio posjetiti tokijski Disneyland.

Njegova majka je bila prva ljubavnica Kim Jong-ila, ali budući da je Dragi vođa dugo planirao da ga na čelu države zamijeni Kim Jong-un, rano je započeo s progonom svog nezakonitog sina.

Kim Jong-un sada je svom starijem bratu dao poziciju u Ministarstvu vanjskih poslova, u sektoru za odnose s Japanom. Netko će reći da se Izvrsni vođa smekšao, ali znalci kažu kako se vjerovatnije ipak radi pomno planiranom potezu koji će rezultirati detaljnom kontrolom nad Kim Jong-nam.

Naime, u obavještajnim krugovima postoje indicije da bi se neke nezadovoljne frakcije unutar zemlje mogle grupirati oko Kim Jong-nama i ugroziti vladavinu Kim Jong-una. Odanost nezakonitog sina Dragog vođe sjevernokorejskom režimu često je dovođena u pitanje jer su ga odgojili ujak i njegova žena te tokom života nije imao ni približno iste mogućnosti kao Kim Jong-un.