SARAJEVO

Radnici tvrde kako direktor Hubijar provodi supermobing!

SKANDALOZNO Haotično stanje u preduzeću ZOI '84

Autor:E. DRAGUNIĆ

5.7.2015

Situacija u preduzeću ZOI '84 i dalje je haotična. Nekoliko radnika koji su pristali za "Avaz" govoriti o stanju u ovom preduzeću, ali pod uvjetom anonimnosti, jer se plaše otkaza, kaže da direktor Midhat Hubijar nad njima provodi totalnu represiju i supermobing! 

Trpe poniženja

- Ako poslodavac ne želi komunicirati sa zaposlenicima, to se tretira kao mobing, ali ako je on neprijateljski raspoložen prema radnicima, ponaša se drsko i bezobrazno, onda je to za mene supermobing - kaže jedan od zaposlenika.

Dodaje da je atmosfera na poslu nikakva. 

midhat-hubijar-zoi

Hubijar: Spustio slušalicu

- Svi se plaše da ne ostanu bez posla pa stoga mnogi trpe i poniženja. Sada je uveo da se svima onima koji odu na bolovanje, uzme po 20 posto od minimalca. To je totalna represija! Bojimo se da ćemo opet morati na proteste - riječi su ovog radnika.

Neuspješni pokušaji

Nakon više neuspješnih pokušaja, uspjeli smo razgovarali s direktorom Hubijarom, ali samo nakratko. Na naše pitanje kakvo je stanje u ZOI-ju, odgovorio je "odlično". Potom je spustio slušalicu, rekavši da ima drugi telefonski poziv i da će se kasnije javiti. No, nije se javio.

Tako direktoru Hubijaru nismo uspjeli postaviti mnoga pitanja koja interesiraju javnost, a koja uporno postavljaju i njegovi zaposlenici. 

Pitanja bez odgovora

1. U šta je utrošeno 8 miliona KM kredita?

2. Gdje je silni novac zarađen tokom zimske sezone?

3. Zašto su radnici na minimalcu?

Ignorira i Sindikat trgovine BiH

Fikret Plivčić iz Sindikata trgovine BiH kazao nam je da ovaj sindikat, u čijoj je nadležnosti ZOI '84, nije imao nikakvu komunikaciju s direktorom Hubijarom.

- Poznato je da nas je šest mjeseci ignorirao, kao i bivše sindikalno povjerenstvo. Novoizabrani predstavnici Sindikata radnika predali su direktoru svoje zahtjeve i, kako su mi rekli, odgovore očekuju do kraja sedmice - rekao nam je Plivčić.