BIH

TURIZAM Invazija turista iz BiH očekuje se krajem jula

Jadran će i ove godine biti prva opcija za bh. turiste

M. HODŽIĆ - E. TRAKO

6.7.2015

Turistički radnici u Hrvatskoj i Crnoj Gori već zadovoljno trljaju ruke, a prava invazija turista iz BiH na Jadran očekuje se tek sredinom jula. Dok su privatni smještajni kapaciteti, kod kojih uglavnom odsjedaju turisti s prosječnom platežnom moći, skoro prazni, hotelski su prilično popunjeni.

Dobra sezona

Također, dok oni nešto debljeg novčanika planiraju ljetovanje na popularnim odmaralištima u Turskoj, većina bh. građana će se ponovo zadovoljiti susjednim primorjima. Mnogi će se opredijeliti za Neum, naš jedini izlaz na more.

Sudeći prema trenutnom broju registriranih turista u Neumu, ova sezona za taj gradić može se smatrati itekako uspješnom, pogotovo jer pravu navalu turista očekuju nakon ramazana. To nam je potvrdio Davor Krešić, predsjednik Udruženja turističkih radnika općine Neum, koji nam je kazao da u ovom gradu na ljetovanju trenutno boravi oko 7.000 turista.

- Sezona je dobro krenula, tako da imamo razlog za zadovoljstvo. Hotelski kapaciteti su skoro popunjeni. Dobra je situacija i kada je u pitanju privatni smještaj, mada tu ima još dosta slobodnih mjesta. Tradicionalni gosti za privatni smještaj su naši gosti iz Bosne i njih očekujemo već nakon Bajrama. Mi u hotelu "Sunce" imamo najviše turista iz Francuske, Njemačke, Italije, Slovenije, Poljske... Nažalost, najmanje je domaćih gostiju, ali uskoro će nam se i oni pridružiti - rekao je Krešić.

Također, jasno je da će od sredine jula pa do kraja avgusta biti najviše cijene usluga na svim ljetovalištima, jer je to najfrekventniji dio sezone, vrijeme godišnjih odmora. Omiljena ljetovališta Bosanaca i Hercegovaca svakako su popularna Makarska rivijera, ali i Crnogorsko primorje, od Herceg-Novog do Sutomora, Ulcinja...

plaza-cg-1

Popularno i posjećeno Crnogorsko primorje

Prema dostupnim podacima, ovog mjeseca noćenja u smještajima koji su registrirani u turističkim zajednicama, u odnosu na juni, porast će za pet do deset eura. Ali uz malo više truda, uvijek se može pronaći smještaj prilagođen džepu prosječnog Bosanca.

Cijena koktela

Kada je "Avazova” patrola, početkom juna, bila u posjeti Makarskoj rivijeri, Mario Miklošević, ugostitelj i koktel-majstor, rekao nam je da najviše gostiju iz BiH očekuju poslije Bajrama.  

- Cijena koktela je ista i u junu i do kraja sezone, nema promjene - rekao je Milošević kroz smijeh na našu konstataciju da cijene u ugostiteljstvu na Makarskoj rivijeri znatno porastu u jeku turističke sezone.  

Turska, Italija, Španija...

Domaće agencije u BiH, osim Jadranskog mora, nude ljetovanje na provjerenim destinacijama, poput Turske, Španije, Italije... Jedna od prednosti ljetovanja preko agencije su turistički vodiči, koji će vam pomoći da bolje organizirate i iskoristite vrijeme provedeno na godišnjem odmoru.   

Pitanje je samo ko može sebi priuštiti ljetovanje, naprimjer, u Antaliji. Za ljetovanje u Kemeru na Antalijskoj rivijeri, rani buking, za osam dana odmora početkom juna bilo je potrebno izdvojiti 935 KM po osobi. U cijenu su uračunati avionska karta i aranžman „all inclusive“, a aerodromska taksa se plaćala posebno.

Veselinović: Trudimo se da ne povećavamo cijene

Bojana Veselinović, turistički vodič agencije "Golden Turs", kaže da je antalijska regija tradicionalno omiljena destinacija turista iz BiH.

- Ljudi jednostavno ne mijenjaju dobre stvari. Što se tiče odziva, otprilike je na prošlogodišnjem nivou. S obzirom na to da je platežna moć iz godine u godinu sve lošija, mi se zaista trudimo da ne povećavamo cijene, a, s druge strane, imamo i specijalne ponude, dodatne popuste. Sada imamo izuzetnu ponudu za polazak 14. jula - ističe Veselinović.