BIH

100.000 kostiju za Srebrenicu!

POTOČARI Centar za postkonfliktne studije postavlja trajnu instalaciju

Autor:K. KEŠMER

7.7.2015

Stravični razmjeri genocida u Srebrenici, osim više od 7.000 bijelih nišana, za one koji u svojim glavama ne mogu poimati veličinu i užas ovog zločina nastojat će se prikazati i sa 100.000 kostiju koje će biti postavljene u blizini Memorijalnog centra u Potočarima, otkriva "Dnevni avaz".

Nevino ubijeni

Iz SAD je prije nekoliko dana u BiH stiglo 100.000 hiljada keramičkih kostiju koje će trajno biti postavljene kod mezarja u Potočarima kako bi bila opisana veličina zločina i neupućenima realno pokazalo koliko je kostiju nevino ubijenih do sada izvađeno iz masovnih grobnica.

Ideja je to Centra za postkonfliktne studije (CPS), po uzoru na sličnu instalaciju postavljenu u Vašingtonu kod Kapitol hila. Prije dvije godine u glavnom gradu SAD postavljen je milion kostiju koje su trebale prikazati obim genocida u Ruandi, Kongu, Burmi, Somaliji...

Vođen tom idejom, CPS je pokrenuo inicijativu da se u Srebrenicu dopremi 100.000 kostiju, a prema riječima direktorice Velme Šarić, cijela instalacija bit će postavljena do 11. jula, kada se obilježava 20. godišnjica genocida.

velma-saric

Šarić: Edukacijski programi

- Ideja je nastala po uzoru na projekt "Milion kostiju" iz SAD. Mi smo odlučili uraditi isto, samo u manjem broju, jer nismo mogli donijeti više. Projekt iz SAD bio je toliko vizuelno jak, da sam se odmah zapitala šta mi možemo učiniti da obilježimo 20 godina genocida u Srebrenici. Rodom sam iz Kladnja i tu su dolazile mnoge izbjeglice iz Srebrenice, tako da sam odrasla uz priče iz tog grada. Pitala sam se i šta kada prestanu kolektivne dženaze, šta kada ne bude ni preživjelih članova tih porodica. Ko će onda podsjećati na taj strašni zločin - kazala je Šarić za "Avaz".

Keramičke kosti izrađivali su mladi širom SAD i to je, kako je navela Šarić, dobro jer su time postali zainteresirani za ono što se događalo.

- Veoma je bitno da mlade generacije uče i znaju povijest, kako oni izvan BiH tako i naši mladi - ističe ona.

U sklopu postavke planirani su razni edukacijski i vizuelni programi.

Radionica za mlade

- Planiramo praviti radionice na koje će dolaziti mladi ljudi, praviti keramičke kosti i pratiti edukacijski program o tome kako raditi na prevenciji genocida i održavanju sjećanja na srebrenički genocid - istakla je Šarić.

Konačni izgled postavke još nije definiran, a postoji nekoliko idejnih rješenja.

- Možda to budu stakleni pločnici ili zidovi. Tu će se povećavati broj kostiju, koji će biti usklađen s podacima Instituta za nestale. Odnosno, rast će kako bude otkrivana koja masovna grobnica - istakla je direktorica CPS-a.

Odbijenice donatora

Šarić ističe da su projekt podržali Općina Srebrenica i Memorijalni centar Potočari, dok su dobili veliki broj odbijenica od donatora.

- Sve se ovo radi na volonterskoj bazi. Niko ne želi novac za ovo niti zaradu. Tražili smo samo novac za prijevoz kostiju od SAD do BiH, ali nismo naišli na razumijevanje - kazala je Šarić.