GLOBUS

UZALUD POTROŠENE MILIJARDE Najsofisticiraniji avion ikada pobijedila "kanta" stara 40 godina

Uprkos svemu vojno vodstvo tvrdi da će ovo biti najbolja letjelica ikada

(Al. Ti.)

5.7.2015

Najskuplje oružje ikad napravljeno izgubilo je od 40 godina starog veterana kada je američkog nevidljivog lovca F-35 nadmašio veteran F-16 u trenažnoj borbi nad Tihim oceanom.

Probni pilot je nakon bitke izjavio da je F-35 još uvijek prespor i pretežak za upravljanje da bi pogodio protivničkog lovca u bliskoj borbi koja se odvija unutar takozvanog ‘vizualnog dometa’.

Borba, koja se dogodila u januaru, ali čiji su rezultati objavljeni tek nedavno, je trebala provjeriti sposobnosti lovca u bliskoj borbi na visinama između 3.000 i 10.000 metara.

Pilot je u svom izvještaju ocijenio da je novi lovac toliko loš da je potpuno neprikladan za borbu protiv bilo kojeg lovca unutar vizualnog dometa.

F-35 pati od brojnih aerodinamičkih problema, što ga čini izuzetno teškim za upravljanje. Uz to, posebna pilotska kaciga od pola miliona dolara, koja pilotu daje pogled na svih 360 stepeni sprječavala ga je u pomicanju glave unutar natrpane kabine. Drugim riječima, protivnik mu je mogao neprimjećen prići s leđa.

"Kaciga je prevelika za prostor unutar kabine da bi se moglo adekvatno vidjeti unatrag", napisao je pilot.

F-35 jedan je od najiščekivanijih naprednih oružja u vojnoj historiji. Ali cijela serija raznih problema odgodila je početak proizvodnje punih osam godina a proračun je do sada prekoračio za čak 263 milijarde dolara. Tako da već košta preko 350 milijardi dolara, a troškovi će i dalje rasti.

Brojni su uzroci rasta troškova, poput problema s motorima zbog čega se jedan lovac zapalio pri uzlijetanju prošlog maja.

General zračnih snaga SAD-a Chris Bogdan, koji upravlja programom F-35, izjavio je da je avion patio zbog brojnih manjih pogrešaka. One su bile od svjetala na vrhovima krila koja nisu bila po pravilima Federalne uprave za avijaciju do guma koje nisu mogle izdržati slijetanja.

Uprkos svemu tome, vojno vodstvo i dalje tvrdi da će F-35 biti bez premca u usporedbi sa sadašnjim najmodernijim lovcima četvrte generacije.