BIH

SDS pozvao Milorada Dodika da podnese ostavku

U interesu budućnosti Republike Srpske

Fena/Am. K.

5.7.2015

Srpska demokratska stranka (SDS) pozvala je danas Milorada Dodika da u interesu budućnosti Republike Srpske odmah podnese ostavku na funkciju predsjednika RS, jer, kako je saopćeno, sukobi sa svima u okruženju i pozivi na obračune sa neistomišljenicima u sopstvenom narodu pogubni za budućnost Republike Srpske. 

Iz SDS-a je saopćeno da su zaprepašteni načinom na koji Milorad Dodik "zloupotrebljava funkciju predsjednika Republike Srpske optužujući sve one koji ne vjeruju njegovoj rušilačkoj i pogubnoj politici za RS i njen narod".

- Izlivi bijesa koji su se mogli čuti na pomenu stradalim Srbima u dva posljednja rata u Bratuncu i Kozari vrijeđaju sve žrtve i pogađaju sve dobronamjerne ljude - ističe se u saopćenju.

Politika "Srbe na Srbe" koju propagira Milorad Dodik zloupotrebljavajući funkciju predsjednika RS, koja po Ustavu treba da odražava jedinstvo i da predstavlja sve građane RS, neće donijeti dobro ni RS niti našem narodu – upozorava SDS u saopćenju.

Dodikove tvrdnje o, kako navode, "izdaji i potrebi političkog obračuna sa rukovodstvom SDS-a" izrečene danas na Mrakovici nemaju ni jedan valjan argument. 

- Podvalama i lažima Milorad Dodik neće moći da pobjegne od odgovornosti što se u RS desila najveća pljačka naroda u vrijeme njegove desetogodišnje vladavine i što smo danas najsiromašniji narod u regionu i Evropi. Politika SDS-a, kao državotvorne stranke u Republici Srpskoj, je bila i biće isključivo u interesu RS i njenih građana - navode iz SDS-a. 

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić u izjavi za BN televiziju je kazao:

- Nama ne pada na pamet da pratimo suludu politiku koju u poslednje vrijeme propagira Milorad Dodik. Napuštanje zajedničkih organa je prepuštanje tih institucija preko kojih Srbi i Republika Srpska ostvaruju uticaj na odluke što bi u slučaju da se to uradi bilo samoubistvo za Republiku Srpsku i naš narod. Ja pitam Milorada Dodika zašto nije pozvao na napuštanje parlamenta BiH kada su njegovi poslanici glasali za zakon o Sudu i Tužilaštvu BiH i na takav način omogućili proganjanje hiljada Srba u Republici Srpskoj i BiH? Zašto Dodik nije pozvao na napuštanje svoje poslanike koji su izglasali promjenu Ustava da se definiše status Brčko distrikta u Ustavu BiH? Milorad Dodik je izgubio kompas i ne pada nam na pamet da zbog odgovornosti prema Republici Srpskoj pratimo njegovu politiku. Milorad Dodik je ovim istupima i na ovakav način stvaranjem konflikta trenutno najveća opasnost za Srpsku i najbolje bi bilo da podnese ostavku na mjesto predsjednika Republike Srpske, koji bi po Ustavu trebao da obezbjeđuje jedinstvo naroda u Srpskoj, izričit je Bosić.

Komentarišući istupe Milorada Dodika na Kozari, koji je lidera SDS-a i njegove saradnike nazvao izdajnicima, Bosić kaže "da je to direktan poziv na obračun i linč, bez obzira kako je to Dodik upakovao. Ja se bojim da mi ne dođemo u situaciju koju je opisao Radoje Domanović u svojoj pripovjetki, da narod shvati na kraju puta da je vođa slijep. U slučaju Milorada Dodika se ne radi o sljepilu već o nekoj sasvim drugoj dijagnozi, zaključio je Bosić.