BIH

Savezna država Sjeverna Karolina 11. juli proglasila Danom počasti BiH

Na inicijativu Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike

M. Ču.

5.7.2015

Na inicijativu Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA), Guverner savezne države Sjeverne Karoline, Patrick McCrory, proglasio je 11. juli kao Dan počasti BiH u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Izrazio je nadu da će ova proklamacija "pomoći u podizanju svjesti o genocidu i zločinima koje je srpska vojska počinila u Srebrenici i cijeloj BiH u periodu od 1992. do 1995. godine, i o posljedicama etničkog čišćenja i patnji građana BiH za vrijeme agresije“.

Istovremeno je i gradonačelnik grada Charlotte, Daniel G. Clodfelter, odao počast žrtvama genocida izdavanjem proglasa o genocidu u Srebrenici za dan 11. juli. 2015. na 20. godišnjicu kada je više od 8.372 bošnjačkih civila brutalno ubijeno od strane srpskih agresorskih snaga na čelu s ratnim zločincom generalom Ratkom Mladićem.

Povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici, u gradu Charlotte će se 11. jula održati i komemoracija za žrtve genocida na Univerzitetu Sjeverne Karoline.

Predsjednik KBSA, Hamdija Čustović zahvalio se Guverneru i gradonačelniku Charlottea.

Hvala vam na kontinuiranoj podršci bošnjačkoj zajednici i što se sjećanjem na genocid pridružujete pozivima za trajni mir i stabilnost u BiH kroz istinu i pravdu- istakao je Čustović.