NOGOMET

MAMIĆI OSTAJU IZA REŠETAKA Određen im pritvor zbog utjecaja na svjedoke i mogućnosti bijega

Županijski sud u Zagrebu odlučio

(A.U.)

5.7.2015

14:40 Braći Mamić određen je mjesec dana istražnog zatvora zbog utjecaja na svjedoke i mogućnosti bijega. Hrvatski mediji pišu da će za vrijeme njihovog boravka u istražnom pritvoru biti ispitano 20 svjedoka. 

Mamići su nudili kauciju od čak 20 miliona kuna, odnosno više od pet miliona KM, ali sutkinja je to odbila. 

12.37 Braća Zdravko i Zoran mamić dovedeni su na zagrebački Županijski sud gdje je u toku ročište na kojem će biti odlučeno hoće li idućih mjesec provesti u istražnom zatvoru.

Odluku o tome donijte će sutkinja Erna Dražančić, a Uskor je ranije zatražio određivanje istražnog zatvora zbog, kako kažu, opasnosti da bi Mamići na slobodi mogli utjecati na dokaze i svjedoke, ali i ponoviti krivična djela za koja su osumničeni.

Advokati braće Mamić Jadranka Sloković i Čedo Prodanović kazali su jučer da se nadaju da mogućnost bijega neće biti osnova za određivanje pritvora, jer im je „slučaj tempiran kada nisu bili u Zagrebu“.

Mamići su porekli sve za šta su osumnjičeni, kazavši da su optužbe neutemeljene, maliciozne i s političkim namjerama.

„Zdravko mamić je porekao sve što mu se stavlja na teret i detaljno izniso odbranu“, kazala Sloković.

Dodala je da su Uskokove sumnje proizašle iz nepoznavanja propisa nogometnih transfera, ali i manipuliranja činjenicama.

Govoreći o navodnom podmićivanju poreskog službenika, za šta se tereti Zoran mamić, Sloković je kazala da nema osnove za optužbe jer se „radi o novcu koji potiče iz pozajmice, a kasnije je bio vraćen“.

Njen kolega Prodanović ranije je kazao da je „potpuno promašen“ iznos za koji su braća Mamić osumnjičeni da su oštetili Dinamo.

Uskok Mamiće sumnjiči da su oštetili klub Dinaom za najmanje 117,8 miliona kuna, odnosno oko 30 miliona KM.