BIH

SDU BiH Političari negiranjem genocida u Srebrenici u suštini odobravaju zločin genocida

Saopćenje za javnost

Redakcija

5.7.2015

Povodom inicijative Velike Britanije za usvajanjem rezolucije o genocidu u Srebrenici u Vijeću Sigurnosti UN-a, rukovodstvo SDU BiH objavilo je saopćenje za javnost.

"Političari iz Srbije i manjeg BiH entiteta negiranjem genocida u Srebrenici u suštini odobravaju zločin genocida

Socijaldemokratska unija BiH osuđuje svaki vid politizacije inicijative Velike Britanije za usvajanjem rezolucije o genocidu u Srebrenici u Vijeću Sigurnosti UN-a. Svaka politizacija zločina genocida u Srebrenici predstavlja nepoštivanje žrtava i odražava najniži nivo ljudske i političke kulture.

U tom kontekstu rukovodstvo SDU BiH smatra da je sramotno da četiri verzije teksta rezolucije nisu uvjerili zvanični Beograd, a još manje političare u BiH enitetu RS da se kod inicijative Velike Britanije za usvajanjem rezolucije o genocidu u Srebrenici ne radi o političkoj izjavi, već  o moralnom činu osude zločina genocida kao pojma koji je ustanovljen na bazi pravnih činjenica koje je utvrdio Haški Tribunal.

Rukovodstvo SDU BiH smatra da svako odbijanje prihvatanja rezolucije o genocidu u Srebrenici, bez obzira na njenu formulaciju, predstavlja u suštini odobravanje zločina genocida i ne priznavanje pravnih činjenica, što se graniči sa zdravim razumom. Stoga rukovodstvo SDU BiH podržava intenciju Velike Britanije koja sa prijedlogom rezolucije o genocidu u Srebrenici pokušava da ustanovi osnov za pomirenje na bazi isitne, što predstavlja u osnovi jedini ispravan pristup.

Rukovodstvo SDU BiH smatra krajnje ne prihvatljivim izjave predsjednika manjeg BiH entiteta RS Milorada Dodika date u kontekstu prijedloga rezolucije, koje imaju za cilj negiranje i umanjivanje zločina genocida i omalovažavanje žrtava, što po našem mišljenju predstavlja odobravanje zločina genocida i duboko vrijeđa osjećanja porodica nastradalih.

Nadamo se da će političari u Srbiji, a posebno iz manjeg BiH eniteta Republika Srpska smoći snage da kao ljudi osude zločin genocida u Srebrenici, ako ništa drugo kao visoko moralan čin distanciranja od politike zločina koja se u ime srpskog naroda vodila tokom agresije na Republiku BiH", navodi se u saopćenju SDU BiH.