BIH

U Bukovici se radi na izgradnji redovničke i sugurne kuće

Za žrtve porodičnog naselja i socijalno ugrožene

Al. K.

5.7.2015

U duvanjskoj župi sv. Franje Asiškoga u Bukovici jučer je blagoslovljen kamen temeljac gradilišta nove redovničke kuće i centra za socijalno ugrožene osobe.

Izgradnju doma inicirale su školske sestre franjevke, odnosno Provincija Svete obitelji u Hercegovini.

Temelje i gradilište ovog Doma Milosrđa Božjeg blagoslovio je  gvardijan Franjevačkog samostana u Tomislavgradu fra Ante Pranjić, uz prisustvo sestri franjevki, predstojnice Provincije Svete obitelji u Hercegovini, s. Franke Bagarić, predstavnika duvanjske građevinske firme Dankić MM kojoj je povjerena izgradnja, te dijela vjernika.

- Uz blagoslovljenu svetu sol i potpisanu povelju, u temelje ovoga doma postavaljen je i komadić štole koju je sv. Ivan Pavao II. imao na misnome slavlju u Dubrovniku, 6. jula 2003. godine - kazala je č. s. Franka..

Prema njenim riječima, jedan dio kuće namijenjen je socijalno ugroženima, a u drugom će biti mala redovnička zajednica, sa pet ili šest sestara koje bi im bile na usluzi od kateheze do druge vrste apostolata koja im bude povjerena. 

- Išle smo u pravcu da to bude kuća za maloljetne trudnice i žene žrtve nasilja, ali i jedno porodično savjetovalište u kojem će ljudi moći naći pomoć u edukativnom programu i u razgovorima sa sestrama koje će biti stručno osposobljene i na raspolaganju ljudima koji imaju porodičnih problema.

- Nekada imamo male sitnice koje nam ne daju da idemo naprijed, a trebamo samo izvaditi taj mali piljak iz cipela kako bi nam život ponovno procvjetao. U tom smislu želimo pridonijeti da naše obitelji budu zdrave, jer bez toga nema opstanka, kazala je s. Franka za Tomislavcity 

Investicija od 1,4 miliona KM

Investicija u ovaj zahtijevni objekat je 1,4 miliona KM, a sredstva od humanitarnih organizacija i pojedinaca prikupljaju sestre franjevke spomenute Provincije,dajući i same priloge od vlastitih zarada. Nemaju čitav iznos da odjednom završe izgradnju, ali se nadaju do Božića izaći pod krov. A, onda nastavljati kako sredstva budu pristizala. Inače, zgrada će imati desetak soba za štićenike a ostatak od 5-6 za sestre franjevke koje će brinuti o njima.