NOGOMET

Selekcija Čilea osvojila Copa Americu, Messi opet bez trofeja sa Argentinom

Utakmica odigrana pred prepunim stadionom Nacional u Santiagu

Al. Ti.

5.7.2015

Završeno je još jedno izdanje Copa Americe, a pobjednik je selekcija Čilea, koja je u finalu savladala Argentinu i to nakon lutrije i penala. U regularanom dijelu utakmice je bilo 0:0.

Treći put u historiji Copa Americe jedanaesterci su odlučili pobjednika.

Regularni dio utakmice je prošao u boljoj igri domaće selekcije Čilea, čiji su reprezentativci imali čak 18 udaraca prema golu Romera, međutim treba da se istakne i bravurozna intervencija kapitena Čilea i golmana Brava koji je odbranio čisti zicer u prvom poluvremenu Agueru.

Ipak Argentina je mogla do pobjede u finišu utakmice kada je Higuain dobro šutirao, ali je lopta prošla tik pored gola.

U produžecima je nešto bolja bila selekcija Čilea, a najbliži golu je bio napadač Arsenala Alexis Sanchez koji je šutirao preko gola.

Uslijedilo je izvođenju jedanaesteraca. U prvoj seriji Matias Fernandes je za selekciju Čilea bio siguran, za Argentinu je prvi šutirao Leo Messi koji je izjednačio rezultat na 1:1.

U drugoj seriji za selekciju Čilea je šutirao Vidal koji je pogodio uz mnogo sreće. Za Argentinu je promašio Higuain koji je pucao visoko preko gola, te je ostalo 2:1.

U trećoj seriji za selekciju Čilea je šutirao Aranguiz i sigurno pogodio za vodstvo od 3:1. Još veći pritisak je tada bio na Banegi koji je morao postići gol kako bi Gaučosi ostali u igri, ali Bravo je sjajno odbranio njegov udarac.

Odluka je pala na Alexisu Sanchezu koji je sjajnom panenkom pogodio za veliko slavlje selekcije Čilea i prepunog Nacional Stadiona u Santiagu.

Čile je osvojio Copa Americu nakon pobjede protiv Argentine i to nakon jedanaesteraca, bilo je 4:1. Ovo je Čileu bila prva titula prvaka Južne Amerike, dok će Argentina sačekati bar još jednu godinu na titulu na jednom velikom takmičenju. Podsjećamo posljednju titulu su osvojili prije 22 godine.