CRNA HRONIKA

Prijatelju zapalio Mercedes i Golf

KRIMINAL Paljevina u sarajevskoj općini Hadžići

Autor:K. I. A.

4.7.2015

Policija traga za piromanom koji je 2. jula oko 1.45 sati u Brezovačkoj ulici, sarajevska općina Hadžići, namjerno zapalio kombi Mercedes i Golf 4, vlasništvo Salke Rizve, a koje je koristio njegov sin Samir. U uništenom kombiju bilo je i deset vreća cementa kupljenih za gradnju garaže. Porodica Rizvo zna ko im je zapalio vozila, a to su saopćili i policiji.

Veliki plamen

- Ja sam ratni vojni invalid i trebalo je dosta truda da to steknem. Vjerujte da mi je ovo teže nego kada  sam se nakon rata vratio u Hadžiće i od kuće zatekao zgarište. Nemam riječi. Šteta je oko 30.000 maraka. Za mene su to velika sredstva. Komšinica je vidjela osobu koja je zapalila vozila i znamo o kome se radi. Policiji smo rekli ime počinioca i on je u bijegu. Mislio sam da mi je prijatelj. Dosta je ovdje pojeo i popio - kaže Samir Rizvo.

Njegova majka Nura, koju smo zatekli pred kućom prilikom naše posjete, tješila je sina:

- Hvala Bogu da nije niko nastradao. Ovo će se kad-tad nadoknaditi. Neka je samo živa glava.

paljevina-hadzici

Samir Rizvo s majkom Nurom

Komšija Hamid Bajrić prvi je pritekao u pomoć prilikom gašenja.

- Bilo je strašno. Veliki plamen. Ne znaš odakle da priđeš. Odjednom gore oba vozila. Misliš na djecu. Vjerovatno je po vozilima prethodno posut benzin ili neka druga zapaljiva tečnost. Vodom sam pokušao gasiti, ali nije bilo efekta. Vatra je to nadjačala, kao da ništa nisam radio. Kasnije su došli vatrogasci, ali tada je sve već bilo gotovo - ispričao nam je Bajrić. 

Obavljen uviđaj

Svi kažu da dobro poznaju muškarca koji je to uradio.

- Pazio sam ga kao dijete. Pomogao njemu, majci i sestri. Bio je u bolnici, liječio se. Ovo je uradio iz čista mira - kaže komšija Hamid.

Uviđaj su obavili policijski službenici MUP-a KS i sudski vještak PPZ-a. O ovom slučaju je obaviješten i tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu. 

Dan ranije oteo vozilo i izudarao vlasnika

Dan prije nego što će Rizvi zapaliti vozila piroman je jednog muškarca iz Hadžića vezao u kući, izudarao ga te odvezao njegov Passat. 

- Izvadio sam ljekarsko uvjerenje, slučaj je prijavljen policiji. Razvaljeno vozilo pronađeno je na Mostarskom raskršću. Ne mogu da se zatvore vrata, prednji trap je oštećen, vjerovatno je u nešto udario ili sletio s ceste - ispričao nam je vlasnik Passata, koji je zamolio da mu ne otkrivamo identitet.