BIH

Posjeta Merkel BiH poticaj da se krene evropskim putem

Kabinet njemačke kancelarke objavio detalje

A. DUČIĆ

4.7.2015

Kabinet njemačke kancelarke Angele Merkel jučer je na svojoj internet-stranici dao zvanično saopćenje o detaljima posjete Albaniji, Srbiji te Bosni i Hercegovini, najavljene za 8. i 9. juli. U našu zemlju, kako je saopćeno iz kabineta, njemačka kancelarka  doputovat će 9. jula. Ovo je prva posjete Merkel našoj državi te se kao takva može smatrati historijskom.

Tirana i Beograd

Prema saopćenju iz njenog kabineta, planiran je sastanak s predsjedavajućim Vijeća ministara Denisom Zvizdićem, kao i s članovima Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem. 

Nakon ovog sastanka Merkel će se na konferenciji za novinare obratiti bh. javnosti, a nakon toga će u glavnom gradu BiH posjetiti i umjetničku galeriju "Srebrenica 11/07/95", gdje bi se trebala sastati i sa srebreničkim majkama.

Prva stanica turneje njemačke kancelarke bit će Tirana, gdje će 8. jula razgovarati s albanskim premijerom Edijem Ramom te drugim visokim zvaničnicima ove države. Nakon toga posjetit će Beograd, gdje će se sastati sa srbijanskim premijerom i predsjednikom Aleksandrom Vučićem i Tomislavom Nikolićem.

Kako se navodi u saopćenju, glavne teme tokom posjete njemačke kancelarke ovim zemljama su bilateralni razgovori o odnosima s Njemačkom i EU, zatim ekonomska te pitanja koja se odnose na energetski sektor. Također, Merkel će sa zvaničnicima ove tri zemlje razgovarati i o regionalnim pitanjima, zatim o predstojećoj konferenciji za zapadni Balkan.

Benjamin Pargan, politički analitičar i urednik Programa za BiH na Deutsche Welleu, izjavio je za "Avaz" da je posjeta Merkel BiH u vremenu grčke krize, rusko-ukrajinskog sukoba, terorističkih prijetnji s Bliskog istoka, najbolji pokazatelj pažnje koju njemačka vlada posvećuje našoj državi.

Pomjeranje prioriteta

- Došlo je do pomjeranja prioriteta. Njemačka vlada svjesna je da je ovaj dio Evrope praktično pred njihovim kućnim vratima i da, bez obzira na sve globalne probleme, treba pomoći BiH i drugim državama regije da krenu evropskim putem, do ekonomskog oporavka i stabilne političke situacije - kaže Pargan.

Njemačka je razočarana

Pargan tvrdi i da prva posjeta Merkel u trenutku svojevrsnog političkog zastoja u BiH ima posebnu težinu te cilj da se ova država konačno pomakne s mrtve tačke.

- Svakako, i Njemačka je doživjela razočarenje jer očekivanja u BiH nisu ispunjena, a mnogo stvari praktično je poklonjeno, poput stavljanja po strani presude "Sejdić - Finci". Mislim da će njena posjeta biti važan signal da se napravi pomak naprijed, jer BiH, za razliku od drugih zemalja, nije napravila nikakav pomak - mišljenja je Pargan, koji dodaje da je trenutak posjete Merkel BiH vezan i uz 20. godišnjicu genocida u Srebrenici.