BIH

ZAVRŠILA FAKULTET U 54. GODINI Ko je Dušanka Majkić?

U predhodna dva imovinska kartona nije navodila sina Dejana

A.U.

4.7.2015

Osim što je nemoralno prisvojila 28.000 KM poslanica u Parlamentu BiH Dušanka Majkić u imovinskom kartonu za Opće izbore 2010. i 2014. godine nije navela tačne podatke, odnosno, "zaboravila“ je spomenuti sina Dejana koji je u tom periodu izvršavao niz izuzetno dobro plaćenih dužnosti.

Pokušali smo kontaktirati Dušanku, kako bi nam pojasnila razlog previda, ali na naše pozive nismo dobili odgovor. No, razlog ovakve nagle promjene može se lako pronaći u biografiji Dejana Majkića.

Naime, Dejan je od 15.10.2004. godine radio viši stručni saradnik za nazdor i kontrolu Centralnog registra kadrova u Agenciji za državnu upravu RS-a, da bi 1.8. 2011. godine dobio unaprijeđenje popraćeno mnogo boljom platom, te je počeo raditi kao načelnik odjeljenja za centralnu kadrovsku evidenciju u istoj agenciji.

Na toj poziciji Dejan se nije dugo zadržao, te je u januaru 2012. godine potsao pomoćnik direktora u Sektoru za informacione tehnologije u Poreskoj upravi RS-a, a u istoj instituciji radi i drugi Dušankin sin Ognjen.

Nije izabrana, a bila član Predstavničkog doma Parlamenta BiH

Opći izbori 2000. godine bili su prvi na kojima se Majkić okušala, ali broj osvojenih glasova nije bio dovoljan za fotelju u Parlamentu, što se ponovilo i dvije godine kasnije. Ipak, prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo, Majkić je 2004. godine u Predstavnički dom PS BiH ušla umjesto stranačkog kolege Nikole Kragulja.

Također, 2006. godine nije dobila dovoljan broj glasova, ali je u istu instituciju postavila stranka.

Drugim riječima, Majkić je u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, prema vlastitom priznanju, primala platu od 5.000 KM u prvom, i 7.198 KM u drugom mandatu od 2007. do 2010. godine.

Završila fakultet sa 54 godine

Majkić je dvogodišnju Višu Ekonomsko-komercijalnu školu završila 1973. godine, a u Predstavnički dom PS BiH ušla je za vrijeme studiranja na Fakultetu poslovne ekonomije u Banjoj Luci. Diplomu je dobila 2006. godine.

"Bio sam istinski obradovan kada sam pročitao osvrt na buduću raspodjelu fotelja u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine koju je javnosti ponudila Dušаnkа Мајkić, pоslаnik SNSD-а u Pаrlаmеntаrnој sкupštini BiH. Posebno me obradovala činjenica da se gospođa Majkić, koja je u 54. godini 'završila' fakultet, ne govori nijedan strani jezik i koja je prvi put u životu dobila pasoš 2005. godine, upušta u analizu vanjske politike naše zemlje", rekao je jednom prilikom nekadašnji ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, nakon što je pročitao osvrt Majkić na sastav Vijeća ministara BiH. 

Ipak, sve navedeno nije zasmetalo Dušanki da stekne, prema imovinskom kartonu za 2014. godinu, imovinu od 301.846 KM. Ona posjeduje stan od 90.000 KM, automobil marke "Škoda“ od 25.000 KM i račun u Sberbanci od čak 186.846 KM.