BIH

U Vogošći oblježena 23. godišnjica stradanja 30 mještana naselja Tihovići

Učenjem tevhida

E. MURAČEVIĆ

4.7.2015

Učenjem tevhida danas je obilježena 23. godišnjica stradanja 30 mještana vogošćanskog naselja Tihovići.

Time su se građani Vogošće prisjetili vremena iz odbrambeno-oslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini 1992.-1995.godine, kada su na današnji dan 1992. godine, agresorske snage potpomognute lokalnim Srbima napale ovo naselje i na svojim ognjištima mučki pobli  trideset mještana Tihovića, a njihove kuće i imanja opljačkali.

  -Njihova jedina krivica bila je ta što se nisu zvali imenima agresora. Malo im je bilo to što su ih lišili života, te su njihova izmasakrirana tijela postavili na automobiske gume i spalili. Boli nas inertnost Tužilaštva Bosne i Hercegovne i drugih sudskih instanci koje, sve ove godine, iako su poznata imena onih koji su predvodili ubice,  ništa ne čine da odgovorne za ovaj zločin izvedu pred lice pravde. Prije svega komandanta njihovog kriznog štaba Mladina Trifunovća, koji se javno hvalio kako je "očistio“ Tihoviće, te Momčila Kenjića, Vojina Šućura i druge, kaže Munib Halać, predsjednk Skupštine Udruženja "Porodice nestalih općine Vogošća“ čiji se otac nalazio među ubijenima.

Brojne delegacije sastavljene od predstavnika općine Vogošća, boračkih udruženja i predstavnika  stranaka  koje participiraju u Općinskom vijeću Vogošća na spomen obilježje šehidima i poginulim borcima ovog kraja položili su cvijeće.