BIH

Iz Američke ambasade ponovo poručili Dodiku: Referendum krši Dejton!

Na Twitteru objavili jasan i precizan stav

A. Du.

4.7.2015

Američka ambasada u Sarajevu objavila je danas na Twitteru jasan i precizan stav kojim, i s ustavno-pravnog aspekta, odgovara predsjedniku RS Miloradu Dodiku na njegove najave o održavanju refernduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

- Referendum je unilateralan, krši Dejton, ne brani ga. Vrijeme je da se djeluje za mirnu, prosperitetnu budućnost u BiH – jasna je poruka Ambasade Sjedinjenih Američkih Država upućena Dodiku.

twitter-ambasada-sad

Poruka na Twitteru Američke ambasade

Inače, Dodik je najavio da će pitanje o kojem će se izjašnjavati građani manjeg bh. entiteta na referendumu biti “da li prihvataju nametnute zakone visokih predstavnika u prošlosti, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH te da li prihvataju da se u RS-u primjenjuju odluke tih državnih pravosudnih institucija”.

Iz Ambasade SAD prije nekoliko dana izjavili da su državne pravosudne institucije predviđene Dejtonskim mirovnim sporazumom i potvrđene od Ustavnog suda BiH,

-Ova nadležnost je oduvijek pripadala državi. Niti jedan od entiteta ne može organizovati referendum o nadležnostima koje pripadaju državi – navedeno je u njihovom saopćenju.