BIH

Saobraćaj se na putevima u BiH odvija bez dužih zastoja uz povoljne uslove za vožnju

Informativni centar BIHAMK-a

Fena

4.7.2015

 Saobraćaj se ovoga jutra na putevima u BiH odvija bez dužih zastoja uz povoljne uslove za vožnju, saopćeno je iz BiHAMK-a.

Na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi saobraća se usporeno uz obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije. Izdvajaju se putnii pravci: Sarajevo-Kiseljak, Tuzla-Bijeljina, Jajce-Banja Luka, Bosanski Brod-Odžak i Čapljina-Stolac.

Pojačan je promet vozila na GP Doljani na izlazu iz BiH, a trenutna zadržavanja su oko 30 minuta pa se vozači koji putuju ka Makarskoj rivijeri savjetuju da koriste granične prelaze Bijača, Zvirići, Crveni Grm i Orahovlje, dok onima koji putuju ka Dubrovačkoj rivijeri, savjetuje se korištenje graničnih prelaza Čepikuće i Ivanica. Iz BiHAMK-a podsjećaju da je zbog radova u Hrvatskoj na snazi zabrana saobraćanja za teretna motorna vozila na GP Brčko-Gunja. 

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA:

MAGISTRALNI PUTEVI:
M-4
Tuzla-Šićki Brod, u naselju Drežnik, u toku je sanacija kolovoza saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.
Čelinac-Kotor Varoš, zbog sanacionih radova od 07 do 18 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
M-5
Tranzit kroz Sarajevo, zbog sanacionih radova, saobraćaj se na dijelu magistralnog puta odvija usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.
Zelena Meraja-Mostarsko raskršće, u toku su sanacioni radovi, saobraćaj se odvija naizmjenično-jednom trakom.
M-6
Čapljina-Stolac (dionica Tasovčići-Masline) u toku su sanacioni radovi, od 7 do 17 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
M-6.1
Prolaz kroz Mostar-zbog izgradnje glavnih kanalizacijskih kolektora, saobraća se usporeno uz ograničenje brzine.
Južni prilaz Posušju (raskrsnica cesta M-6.1 i R-420), u toku su radovi na izgradnji kružnog toka, saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.
M-14.1
Bosanski Brod -Odžak-zbog izvođenja radova na deminiranju terena na lokalitetu "Klakar Donji 2”, svakog radnog dana u vremenu od 08:30 do 15 sati, dolazi do polusatnih obustava saobraćaja.
M-16
Jajce- Banja Luka (lokaliteti Lučina i Bočac) zbog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom.
M-17
Prolaz kroz Sarajevo, Stup-Rajlovac radovi na mostu preko rijeke Miljacke. Saobraća se jednom trakom na mjestu izvođenja radova.
Prolaz kroz Sarajevo, zbog izgradnje vijadukta Briješće i kružnog toka, saobraća se uz ograničenje brzine.
Hadžići-Pazarić, zbog izvođenja radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.
Doboj-Šešlije zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa do kraja godine dolazi do povremenih obustava saobraćaja svakog punog sata do 15 minuta (radnim danima) i subotom od 07 do 17 sati, a nedjeljom od 07 do 13 sati.
M-18
Tuzla-Bijeljina, u mjestu Požarnica, zbog klizišta saobraća se usporeno, jednom trakom. U Seljublju je na snazi zabrana saobraćaja za vozila preko 3,5 tone.
Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje-zabrana za vozila ukupne mase iznad 12 tona i duža od 8 metara, u toku su radovi na sanaciji oštećenja, zbog čega se saobraćaj povremeno obustavlja u trajanju do 30 minuta.
M-18.1
Trnovo-Ustikolina (most br.2 na skretanju Grebak), u toku su radovi na sanaciji mosta, saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.

REGIONALNI PUTEVI


R-445 Zenica-Tetovo, zbog izvođenja radova na rekonstrukciji saobraćaj se odvija jednom trakom (dionica od kružne raskrsnice Crkva do prevoja gdje se nalazi pekara “Pariz”).
R-445 Semizovac-Podlugovi, radovi na dionici pružni prelaz Donja Vogošća I-most na rijeci Bosni, od 08 do 16 sati saobraća se jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.
R-454a Bratunac-Drinjača, zbog aktiviranog klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona.
R-456 Priboj-Teočak-Sapna (Goduš-Rastošnica) obustavljen je saobraćaj zbog aktiviranog klizišta. Alternativni pravac je Priboj-Tuzla-Kalesija-Sapna.
R-459 Tuzla-Šibošnica (Lovački dom-Šibošnica) obustavljen je saobraćaj zbog aktiviranog klizišta. Alternativni pravac je Tuzla-Priboj-Lopare-Čelić.
R-465 Maglaj-Zavidovići (Podborik), zbog deminiranja na snazi su povremene polusatne obustave radnim danima od 08:30 do 15 sati.

KANTON SARAJEVO


- Još danas traju radovi na sanaciji oštećenja kolovoza u ulici Alipašina. Saobraćaj se odvija jednom trakom.
-Danas (04.07.) od 17 sati do sutra (05.07.) do 17 sati zbog zamjene tramvajskih šina doći će do obustave saobraćaja u zoni raskrsnice Bulevar Meše Selimovića i Azize Šaćirbegović (raskrsnica Dolac Malta).
-Zbog izvođenja neophodnih radova izdvajamo ulice: Skenderija, Hrasnička cesta, Braće Begić, Pruščakova, Braće Mulić, Šefika Dorića, Andreja Andrejevića, Vlakovo, Nikole Kašikovića i Bačići.