GLOBUS

RUŽNA BETTY PISALA DONALDU TRUMPU Hvala vam što ste rasista i neznalica!

Poznata latino glumica napisala otvoreno pismo milijarderu

(A. Vr.)

3.7.2015

Popularna latino glumica Amerika Ferera, poznata po ulozi u seriji "Ružna Betty" uputila je otvoreno pismo američkom milijarderu i predsjedničkom kandidatu Donaldu Trumpu sa samo jednom porukom - "HVALA"!

Amerika poručila Trumpu da je njegova nazadna retorika ujedinila Latinoamerikance.

Ovako glasi pismo koje je glumica uputila predsjedničkom kandidatu:

Dragi Donalde,

Nedavno ste izrekli neke poprilično uvrijedljive riječi na račun latino doseljenika u SAD. Stoga, smatram da vrijedi da vam se obratim ovim pismom. Jer, znate, ovo su Sjedinjene Američke Države i imam pravo da govorim iako nisam milijarder, zar to nije sjajno? 

Amerika iz perioda kada je glumila Ružnu Beti u istoimenoj seriji

Nego, čula sam da ste rekli kako su latino imigranti divni ljudi - problematični, donose drogu, kriminal i silovanja u Ameriku. Vaši komentri su prepuni neznanja i rasizma, da uopšte ne želim da trošim vrijeme da vam držim slovo. Ostaviću to vašim poslovnim partnerima kao što su “Univision” and NBC, koji imaju moć da vas pogode tamo gdje će vas zaboljeti. Umjesto toga, ja želim da vam kažem: “HVALA!”

Donald Tramp

Vidite, ono što ste Vi uradili dovest će više latino glasača na izbore nego nekoliko tvojih kampanja zajedno. Hvala Vam na tome. Vaša taktika pokazala se kao najuspješnija da privuče glasače na birališta. Izjave poput vaše uticat će umnogome da se poveća izlaznost na izborima kako bi se uništile šansa da vi, ili bilo koji drugi kandidat sa rasističkom retorikom, osvoji izbore.

Znate li, Donalde, zašto je to velika stvar? Jer je latino zajednica najveća, najmlađa i najbržerastuća etnička grupa u Americi. Da, da, tako je! Kanidovali ste se za predsjednika u zemlji gdje je populacija Latinoamerikanca za 12 godina porasla za 49 procenata, a ostatak zemlje za 5,8 posto.

Ono što je još važnije, mi smo budućnost. Prosječna starost Latinoamerikanaca je 27 godina u poređenju sa 42 ostalih žitelja SAD-a. U slučaju da ti treba prevod, to je mnogo mnogo Amerikanaca koji su Latinosi i imaju pravo da da glasaju. I mi ne idemo nigdje.

Ovo je SAD i mi živimo tu. Nadam se da ste do sada razumjeli da bez naših glasova, nema šanse da osvojite izbore. Ako nam ne vjerujete, možete da pitate predsjednika Busha, pa čak i Obamu.

Vi, gospodine Trump, živite u zastarjeloj fantaziji netrpeljive Amerike. Prošle nedjelje, SAD je proslavila neke nevjerovatne prekretnice - istopolne brakove, univerzalne zdravstvene zaštite, uklanjanje zastave konfederacije - što je jasan znak u kom pravcu zemlja ide. Zbog toga, rasističke opaske neće promijeniti tok, koliko god se vi trudili. One će samo dovući više latinosa na izbore.

Vaša negativnost i loše osmišljen govor samo su zapalili vatru u našoj zajednici. Hvala vam, gospodine Trump.

Hvala vam što ste nas podsijetili da postoje zastarjeli fanatički umovi poput vašeg i da moramo nastaviti borbu. Hvala vamm što ste nas podsijetili da ne ostanemo kod kuće na dan izbora, već da pohrlimo ka biralištima i poručimo da za takve poput vas nema mjesta u našoj vladi.

Uradit ćemo više od toga da samo tvitujemo i udaramo pinjate s vašim likom. Ušutkat ćemo vas na izborima. Naši prijatelji Amerikanci, koji razumiju i cijene naše doprinose, će nam se pridružiti. Znamo da vas ništa ne plaši više od toga.

Istina je, gospodine Trump, da ste propustili da uvidite da su imigranti stvorili ovu naciju. Oni su središte naših ideala i temelj koji nas drži na površini. Ne, gospodine Trump, ne možete da nas svedete na narkodilere i silovatelje. Mi smo majke i očevi, sinovi i kćerke. Mi smo posvećeni studenti i đaci generacije. Mi smo visokoobrazovani, bankari, policajci, zabavljači, profesori, novinari, političari i budućnost Amerike.

Iskreno, 

Amerika