BIH

Zlostavljanje žena u BiH je galopirajući problem

Žrtve nasilja moraju biti adekvatnije zaštićene

M. HODŽIĆ

5.7.2015

 Uprkos brojnim kampanjama kojima se nastoji povećati društvena svijest o problemu nasilja, zlostavljanje žena u BiH je veliki problem. Iz Udruženja “Žene ženama” ističu porazne podatke sakupljene u različitim dosadašnjim istraživanjima koji govore da je čak 47 posto žena u BiH nakon navršene 15. godine bilo izloženo nekom obliku nasilja! 

Nema podrške

Nuna Zvizdić iz Udruženja “Žene ženama” ističe kako je nasilje nad ženama galopirajući fenomen i javni problem kojim se svi u BiH moramo pozabaviti, bez obzira trpimo li nasilje ili ne.

natpis

- Iz svog 20-godišnjeg iskustva mogu reći da se nasilje dešava svima i u svakoj socijalnoj i statusnoj prilici, odnosno bez obzira da li je žena bogata ili siromašna, obrazovana ili ne. Dešava se zbog patrijarhalne kulture i zato što još svi u glavi imamo problem preispitivanja je li žena ta koja dovodi do toga i ne reagiramo na pravi način. Zato se i žene vraćaju zlostavljaču jer se stalno pitaju čime su to dovele do toga, zato što ne znaju da izađu iz tog kruga i zato što nemaju institucionalnu i vaninstitucionalnu podršku da bi se taj problem riješio - kaže Zvizdić.

Ovo udruženje u saradnji s grupom nevladinih organizacija provodi kampanju javnog zagovaranja pod motom “Ljudska prava svim ženama u BiH”. Cilj kampanje, između ostaloga, jeste kreirati program zbrinjavanja žrtava kroz sigurne kuće, koje trenutno, nažalost, nemaju adekvatnu institucionalnu podršku.

natpis2

Problem finansiranja

nuna-zvizdic

Zvizdić: Riješiti problem

- U BiH imamo devet sigurnih kuća i sve imaju problem održivosti i finansiranja. Zato ćemo podupirati napore da se donese pravilnik o radu sigurnih kuća jer su one važne. Zajedničkim institucionalnim i vaninstitucionalnim radom taj problem možemo riješiti - ističe Zvizdić.

Mirjana Penava, predsjednica mostarske nevladine organizacije “Forma F”, koja je partner u ovom projektu, kaže da je problem finansiranja sigurnih kuća nužno riješiti.

mirjana-penava

Penava: Adekvatne sankcije

- Žene rijetko prijavljuju nasilje jer su tu kao prepreke ekonomska ovisnost ili strah od nasilnika jer mi još nemamo riješen problem njihovog udaljavanja od žrtve i adekvatnog sankcioniranja. Također nama u BiH su najsvojstveniji razlozi za neprijavljivanje djece jer žena se obično pita šta s njima bez obzira što i ona bivaju smještena u sigurne kuće. Zato se moramo pobrinuti o sigurnim kućama, animirati i prozivati institucije da kod proračuna, strategija i politika radimo kompletan paket zbrinjavanja žrtava - ističe Penava.

Fizičko, seksualno, psihičko...

- Svaka peta odrasla žena tokom svog života bar jednom bude žrtva fizičkog nasilja, dok je svaka deseta žrtva seksualnog nasilja. Najčešći oblik nasilja kojem su izložene žene su psihičko te “združeno” psihičko i fizičko nasilje - podaci su Udruženja “Žene ženama”.