BIH

U ČAST ŽRTAVA GENOCIDA U SREBRENICI Amar i Admir stigli u Tuzlu, u nedjelju nastavljaju pješačenje

Žele odati počast žrtvama genocida

A. VREBAC

3.7.2015

Edis Pehlić i Amar Šakanović dvojica su mladića iz Velike Kladuše koji su pretprošle godine u čast nogometne reprezentacije BiH pješice prešli put od Velike Kladuše do Zenice, gdje je nogometna reprezentacija BiH igrala kvalifikacionu utakmicu protiv Lihtenštajna.

Obogaćeni ovim iskustvom, prošle  godine su se odlučili na korak dalje. Naime, odlučili su odati počast žrtvama genocida u Srebrenici, te pješačiti sve do Srebrenice.

Edis i Amar Šakanović na put su krenuli u 16. juna, u jutarnjim satima. Nažalost, nakon nekoliko dana pješačenja i pređenih na stotine kilometara, Edis Pehlić je povrijedio stopalo i nije mogao nastaviti put, pa se vratio u Veliku Kladušu.

Amar Šakanović je nastavio dalje, te je određenu dionicu puta nastavio sam, do Donjeg Vakufa.

11667943-1090044684357965-936642840-n

U Donjem Vakufu mu se pridružio član Planinarskog društva "Dubrave" Donji Vakuf Admir Šutković,koji je već drugu godinu zaredom odlučio odati počast žrtvama genocida u Srebrenici, pješačenjem od Donjeg Vakufa do Nezuka.

- Bilo mi je drago kada sam saznao da neću sam nastaviti put i da će sa mnom ići Admir. Mnogo je lakše kada dvoje ljudi pješači. Sada odmaramo u Tuzli do nedjelje, kazao je za portal "Avaza" Šakanović.

Šakanović je za portal "Avaza" kazao da su sinoć su oko 18 sati stigli u Tuzlu, gdje će odmarati do nedjelje, pa onda nastavljaju put ka Srebrenici.

Admir Šutković je prošle godine prepješaćio preko 300 kilometara da bi odao počast žrtvama genocida u Srebrenici.

- Sve je prošlo u najboljem redu nismo imali nikakvih poblema Veliko hvala ljudimo koji su bili susretljivi i gostoprimljivi, kazao je Šutković. 

Šutković je još kazao da je put protekao u najboljem redu.

- Imamo dovoljno vremena da se odmorimo, a onda ćemo puni energije da nastavimo put prema Srebrenici, istakao je Šutković.