BIH

Grahovac pitao: “Zašto za mog mandata nije bilo ovakvih izleta”

Sanja Rajič-Banjac, izvršna direktorica Festivala animiranog filma u Neumu - NAFF

Sanja Rajič-Banjac

4.7.2015

Subota, 27. juni

Veliko ushićenje

Sada bih vam, poštovani čitatelji, trebala opisati svoje misli i sve događaje ovoga dana. Ovo je dan svečanog otvorenja NAFF-a, Festivala animiranog filma u Neumu. Ove godine slavimo 10 godina postojanja i uzbuđenje je veliko. Noć prije bila je isprekidana čudnim snovima... Tako veliki broj obaveza, detalja, važnih i manje važnih, da ih retrospektivno ne mogu pobrojati. Fokusiram se na važne. Trudim se da sve ovo odradim “kulerski”, mislim, ipak je ovo sve već odrađeno devet puta, ali podsvijest radi. Dan prolazi u dočekivanju starih i novih prijatelja Festivala. Interesantni novi likovi s novim idejama za suradnju. Nisam imala vremena ni za tremu niti za umor. 

Tehnika je stigla i s puno povjerenja “puštamo”' se u ruke Paletu. Proba je održana noć prije, doduše u ponoć. 

Napokon otvaranje. Za dugogodišnju podršku Veleposlanstvu SAD uručujem zahvalnicu, koju preuzima veleposlanica Morin Kormak (Moureen Cormack). Tremu nam je razbijao duhoviti predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, koji nas je sve nasmijavao, sjajno raspoložen. Tu su i dvije dame, ministrica kulture Zora Dujmović i ministrica financija Jelka Miličević. Ne mogu da ne osjetim sreću jer dočekujem stare prijatelje: Gavrila Grahovca i Safeta Zeca. Od ove godine nam je partner i OSCE sa Džonatanom Murom (Jonathan Moor) na čelu. Ivanić je i otvorio Festival. Kaže da ovaj festival, i njemu slični kulturni programi, opstaju zahvaljujući entuzijazmu pojedinaca. I u pravu je. Prva projekcija, parti na bazenu, sve je prošlo s velikim ushićenjem. Svi su zadovoljni. Gledam goste, uzvanike, predstavnike medija: smiju se, druže, razgovaraju. Tek sam kasno uvečer shvatila da nisam ništa jela već drugi dan.

Nedjelja, 28. juni

Čekam prve ocjene

Danas je drugi dan NAFF-a. U jutarnjim satima počinju i prva predavanja. Rastko Ćirić iz Beograda, autor brojnih filmova, knjiga o animaciji, suradnik “New York Book Reviewa”, govori o razlikama i sličnostima stripa i animacije, a nakon toga i projekcije u programu “Panorama”. Autori iz Francuske, Bugarske, Hrvatske, Slovačke, Belgije, Nizozemske, članovi žirija, upoznavaju se međusobno, svi smo na projekcijama, filmovi se gledaju u tišini, koncentrirani, a nakon toga druženje. Svi su zadovoljni selekcijom filmova. Čekam prve ocjene.

Ponedjeljak, 29. juni

Kćerki petica

Dan je “počeo” u šest sati. Kćerke su otišle u Mostar na ispite. Pres-služba Festivala je dobro uhodana, a i naši prijatelji iz medija nas dobro prate. Prepoznaju naš trud i rad. Kćerka je položila važan ispit, petica. Bravo! 

Treća projekcija, za publiku do sada najbolji filmovi, ali žiri ne dijeli njihovo mišljenje. To me ne brine jer filmovi se svakako rade za publiku: ocjenjuju ih stručnjaci, ali i publika ima svoj sud. Bio je to buran, ali sretan dan.

Utorak, 30. juni

O animaciji i školjkama u BiH

Interesantno Nedžadovo predavanje o animaciji u BiH. Krenulo je još 1956. godine - nisam još bila rođena, kada je Zlatko Šešelj napravio prvi animirani film u BiH. Popodne smo svi na izletu, egzotična vožnja brodom po našem moru. Završili smo s mušulama na splavu, ispod kojeg je, kako su nam rekli - sedam tona školjki! Pojeli smo dio. Mogu reći da su Francuzi najviše uživali u školjkama. Atmosfera je bila sjajna. Gavrilo Grahovac je uz osmijeh prigovorio „Zašto za mog mandata nije bilo ovakvih izleta“. Naravno, to je bila samo šala.

Srijeda, 1. juli 

Ipak je sve relativno

Danas izlet po Hercegovini: Počitelj, Mogorjelo i Vjetrenica. Sve 5+ osim graničnih prijelaza. Na Doljanima sat čekanja... Polje stećaka u Stocu. Za strance je to pravi doživljaj, fotoaparati su ludo radili. Neka i oni vide kakvim smo prirodnim bogatstvima okruženi. Stigao je i stari prijatelj Joško Marušić iz Zagreba. Nismo se dugo vidjeli, ali važno da smo se prepoznali. I on ima film u konkurenciji. Ne da se stara ekipa.
Navečer, peta, posljednja projekcija. Prikazani su svi filmovi u konkurenciji: 52 filma. Sumiramo sve ocjene žirija. Dobili smo pobjednike. Negdje se slažem sa žirijem, a negdje ne. Ona stara vrijedi: “Ipak je sve relativno”.

Četvrtak, 2. juli 

Nagrade Festivala

Danas je dan zatvaranja Festivala. Ujutro zanimljivo predavanje Ričarda van den Buma (Richard Van Den Boom) o problemima rada producenata u Francuskoj. Pres-konferencija navečer, Sara van den Bum (Boom), Jasna Žalica, Nedžad Begović, moj dragi suprug Jurinko, Joško Marušić, Džonatan Mur odgovaraju na pitanja, govore svoje dojmove o NAFF-u. Vole doći ovdje. Mur prvi put ove godine dodjeljuje nagradu OSCE-a za film koji promovira ljudska prava. Nagradu OSCE-a je dobio španjolski film “Strings” (Veze) Pedra Solisa Garcije. To je film o posebnoj djeci - djeci s invaliditetom, o ljubavi, prijateljstvu i neraskidivim vezama. Ovo je i noć pobjednika - 11-člani žiri donio je odluke o najboljim filmovima. Uz Grand pri dodijeljeno je još šest nagrada. Poslije svečanosti dodjele nagrada i projekcija pobjedničkih filmova okupili smo se, svi opušteni i raspoloženi, na afterpartiju na terasi hotela “Sunce” uz gitaru.

Petak, 3. juli 

I sreća i tuga

Svi se razilazimo: ispraćamo autore, goste Festivala, suradnike, volontere, sve one koji su uz nas bili proteklih dana. Slažem u glavi dojmove. Osjećam veliki umor. Ekipa suradnika mi je ove godine bila genijalna. Tako je to. Kad počne u stresu guram dan za danom i mislim: “Samo da sve bude OK”, a kada završi, žao mi je što je sve tako brzo prošlo. Ipak, uz sve to, i pripremu i napore oko održavanja, sedam dana trajanja Festivala meni su jedni od najljepših dana u godini.