BIH

U Njemačku najviše izvozimo namještaj, posteljinu, madrace

U prva tri mjeseca ove godine BiH uvezla robe u vrijednosti od 3,45 milijardi maraka, a izvezla 2,12 milijardi KM

E. HALIMIĆ

5.7.2015

U prva tri mjeseca ove godine BiH je izvezla robe u vrijednosti od 2,12 milijardi maraka, što predstavlja rast za 2,66 posto u odnosu na isti period 2014. godine, a istovremeno je smanjen za 1,85 posto uvoz roba, koji iznosi 3,45 milijardi KM. Također je smanjen i trgovinski deficit, koji iznosi 1,44 milijarde KM.

Hrvatska i Srbija

Pokrivenost uvoza izvozom u prva tri mjeseca 2015. iznosila je 63,31 posto, što je za 2,62 posto više nego u istom periodu prošle godine.

Države EU su i dalje glavni vanjskotrgovinski partner BiH, tako da u ukupnom obimu robne razmjene EU učestvuje sa 68,9 posto, a slijede zemlje potpisnice sporazuma CEFTA 2006 sa 15,4 posto, zemlje potpisnice sporazuma EFTA sa 3,6, dok se 12,1 posto odnosi na ostale zemlje. 

U prva tri mjeseca ove godine BiH je najviše izvozila u Njemačku, Hrvatsku i Srbiju. 
U Njemačku smo najviše izvozili namještaj, posteljinu, madrace, nosače madraca i slično u vrijednosti od 139.411.713 KM. 

U Hrvatsku smo najviše izvozili proizvode iz kategorije “mineralna goriva, mineralna ulja...” u vrijednosti od 48.981.357 KM. U Srbiju smo također najviše izvozili proizvode iz te kategorije, vrijedne 110.915.824 KM.

U prva tri mjeseca 2015. godine BiH je najviše uvozila iz Njemačke, Italije i Srbije.
Iz Njemačke smo najviše uvezli proizvoda iz kategorije "vozila, osim željezničkih ili tramvajskih šinskih”, i to u vrijednosti od 121.127.761 KM.    

grafikon-uvoz-i-izvoz-01-03-2015

Vodeći sektori

Iz Italije smo najviše uvezli proizvoda iz kategorije “nuklearni reaktori, kotlovi, mašine...” vrijednih 47.150.638 KM. Iz Srbije najviše smo uvezli proizvoda iz kategorije "mineralna goriva, mineralna ulja..." u vrijednosti od 54.634.767 KM.

Savjetnik u Sektoru za makroekonomski sistem Vanjskotrgovinske komore BiH Igor Gavran kaže za naš list da su vodeći izvozni sektori bili iz kategorija “rude, metali i proizvodi”, “drvo, papir i namještaj” te “mašine, aparati, mehanički uređaji, kotlovi, vozila, oružje".

- Vodeći izvozni proizvodi bili su sjedala, aluminij u sirovim oblicima, električna energija, obuća s vanjskim đonovima od gume, plastične mase i drugo, drvo obrađeno po dužini piljenjem, glodanjem ili rezanjem, a potom slijede automobilski dijelovi, namještaj i njegovi dijelovi, željezne šipke i žica itd. - kaže Gavran.

Kad se radi o uvozu, Gavran ističe da su vodeći uvozni sektori bili “mašine, aparati, mehanički uređaji, kotlovi, vozila, oružje”, “agroindustrijski sektor" i "hemijski i farmaceutski proizvodi, đubriva, plastika, kaučuk, guma”. Vodeći uvozni proizvodi bili su: naftni derivati, sirova nafta, lični automobili i druga motorna vozila, naftni plinovi i ostali plinoviti ugljikovodici i lijekovi.

grafikon-uvoz-i-izvoz-2014

Neopravdan i prekomjeran uvoz prehrambenih proizvoda 

O namirnicama koje se najčešće uvoze, a mogu se proizvoditi u BiH, Gavran kaže da se uvoze gotovo sve vrste, a među vodećim uvoznim proizvodima su pivo, čokolada i slični proizvodi, goveđe meso, svježe ili rashlađeno, kukuruz, suncokretovo ulje te brojne vrste voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda, žitarica, mesa i mesnih prerađevina, vode i drugih pića.

Gavran je naglasio da je prema ovim podacima vidljivo da postoji nekoliko primjera onih proizvoda koje BiH može proizvesti i to ne samo u količinama dovoljnim za domaće potrebe već i mnogo većim. 

igor-gavran-1-ff

Gavran: Smanjen trgovinski deficit

 - Kada je riječ o neopravdanom i prekomjernom uvozu prehrambenih proizvoda i sirovina za njihovu proizvodnju u BiH, čak i trenutno, a pogotovo potencijalno, najveći dio bi se mogao nadomjestiti domaćom proizvodnjom i preradom - kazao je Gavran.