GLOBUS

PRIJETIO SMRĆU BARACKU OBAMI Američka policija raspisala potjernicu za 55-godišnjakom iz Wisconsina!

Svoje navode potvrdio i na Facebook profilu

D. K.

3.7.2015

Američka policija raspisala je danas potjernicu za 55-godišnjakom iz savezne države Wisconsin, zbog prijetnji smrću upućenih predsjedniku SAD Baracku Obami.

Brian D. Dutcher je, navodno, zaštitaru u biblioteci "La Crosse" rekao: "Ovdje je uzurpator i ukoliko mi se pruži šansa, ubit ću ga". Ove njegove riječi odnosile su se na Obamu, koji se nalazio u posjeti Wisconsinu kako bi predstavio svoj prijedlog reformi vezano za plaćanje prekovremenog rada.

Prema nalogu za hapšenje, Dutcher je u izjavi Američkoj tajnoj službi potvrdio ove navode, javio je CNN.

Kako se navodi, 55-godišnjak je i na svom Facebook profilu 30. juna napisao: "To je to! U četvrtak ću biti u 'La Crosseu'. Nadam se da ću biti precizan kada budem pucao u predsjednika. Naša je ustavna dužnost da ga ubijemo!".

Dutcher je zaštitaru u pomenutoj biblioteci također kazao kako se njegove prijetnje imaju shvatiti ozbiljno, jer "ne bi govorio ono što je rekao da nije planirao da to i izvede".

Prijetnje predsjedniku SAD i Bijeloj kući su uobičajene, ali potjernica za Dutcherom raspisana je u sklopu velikih sigurnosnih mjera koje se poduzimaju uoči sutrašnjeg Dana nezavisnosti.