GLOBUS

Maloljetna djevojka aktivirala bombu u nigerijskoj džamiji, 12 mrtvih

Niko nije preuzeo odgovor za napad

(J. Be.)

3.7.2015

Petnaestogodišnja djevojka aktivirala je u petak u džamiji u selu Malari, na sjeveroistoku Nigerije, eksploziv kojim je bila opasana, pri čemu je smrtno stradalo 12 vjernika, javile su mjesne vlasti, prenosi Index.

- Bombašica je bila petnaestogodišnja djevojka, koja je viđena u blizini džamije dok su se vjernici pripremali za poslijepodnevnu molitvu. U napadu je ubijeno 12 vjernika, a sedmero ih je ranjeno - rekao je šef mjesne policije Danlami Adžakuta.

- Seljani je nisu poznavali i kad se počela "motati" oko džamije zamolili su je da se udalji - rekao je očevidac. Djevojka je izišla iz džamije i svi su bili uvjereni da je otišla, no u trenutku kad je trebala početi molitva u džamiji, djevojke je utrčala i raznijela se, ispričao je.

Zasad još niko nije preuzeo odgovornost za napad, no za bombaške napade ovog tipa Boko Haram je koristio vrlo mlade mladiće i djevojke. Novi samoubilački napad koji se dogodio u mjesecu ramazanu uslijedio je neposredno nakon triju smrtonosnih napada u kojima je na sjeveroistoku Nigerije ubijeno 145 ljudi.

Nigerijski predsjednik Muhamadu Buhari osudio je u petak "neljudske i barbarske" napade Boko Harama koji su pokazatelj da je potrebno "osnovati učinkovitiju međunarodnu koaliciju" u borbi protiv islamističkih napadača.