CRNA HRONIKA

PLAYBOY ZEČICA MOLILA Odredite mi kućni pritvor na teritoriju Han-Pijeska da imam koga da zagrlim

PREDMET LUTKA Emotivno ročište nakon hapšenja Slobodanke Tošić u Hrvatskoj

A. ALJIMI

3.7.2015

Nakon hapšenja Slobodanke Tošić (29) u Hrvatskoj, optužene iz predmeta „Lutka“, koja je izručena BiH po međunarodnoj potjernici koju je za njom izdao Sud BiH, jučer joj je određen jednomjesečni pritvor.

Dvojno državljanstvo

Slobodanki je pritvor određen zbog bojazni od bijega, a ona je, inače, bivša bh. misica koja se svojevremeno fotografirala i za muški časopis „Playboy“. Ona je iz anonimnosti definitivno izašla i učešćem u šouu realnosti „Sorvivor“.

Ročište za kontrolu pritvora kojim je predsjedavao sudija Davorin Jukić “Playboy” zečica je doživjela veoma stresno i emotivno zbog činjenice da bi se ponovo mogla naći iza rešetaka.

Tošić je na jučerašnjem ročištu prihvatila da je za sada zastupa njen dosadašnji branilac, advokat Nenad Rubež.  

Slobodanka je, inače, državljanka BiH i Srbije. Prijavljeno prebivalište ima u Han-Pijesku, gdje joj žive roditelji, a na adresu u Beogradu stizali su joj sudski pozivi na koje se nije odazivala te je zbog toga i raspisana potjernica za njom.  

- Bez obzira na to što Vam je po rješenju Suda BiH određen jednomjesečni pritvor, Sud Vam na ovom ročištu daje priliku da se još jednom izjasnite o svemu - obratio se sudija Jukić optuženoj.

Postupajući tužilac Dubravko Čampara kazao je da je Tužilaštvo 2014. godine uputilo prijedlog da se optuženoj odredi pritvor i da se raspiše potjernica.

Zdravstveni problemi

- Nije se odazivala na sudske pozive i napustila je BiH. Smatramo da i dalje postoji opasnost od njenog bijega. Neopravdano se nije pojavljivala na suđenjima, iako je znala za kako ozbiljna krivična djela se tereti. Za ta djela predviđena je kazna od 10 godina zatvora ili dugotrajni zatvor. Usto, Srbija svojim državljanima garantira da ih neće izručivati BiH. Tužilaštvo ostaje kod prijedloga da se optuženoj odredi pritvor - rekao je Čampara.

Advokat Rubež naglasio je da je njegova klijentica dolazila iz Beograda na suđenja, ali je često mijenjala adrese.

- Ona je bila na privremenom radu u Beogradu, koji se njenim hapšenjem okončao. Nije bježala. Imala je određenih zdravstvenih i porodičnih problema. Svjesna je da ne može nigdje pobjeći. U ovom slučaju se ne radi o kriminalcu spremnom da bježi. Radi se o mladoj djevojci, ona nema kuda više pobjeći. Neka se razmotre i druge mjere, poput kućnog pritvora, da se ne bi uništio jedan mladi život. Garantujem da neće bježati dok se ne okonča suđenje - kazao je u svom obraćanju advokat Rubež.

Priliku da se obrati Sudskom vijeću dobila je i Slobodanka, koja je sve vrijeme plakala.

- Nisam kriva ni po jednoj tački za koju me terete. Adresa u Han-Pijesku je validna, svaki mjesec sam bila kod roditelja. Nikada nisam bježala od kazne. Tek na graničnom prijelazu Batina meni je postalo jasno za šta se teretim. Odredite mi kućni pritvor na teritoriju Han-Pijeska da imam koga da zagrlim. Potrebni su mi priroda i svjež vazduh. Nema potrebe da me terorišu, može da mi proradi štitna žlijezda - kazala je jecajući Slobodanka.

U priču se uključio i Čampara rekavši da čak ni advokat optužene nije znao gdje se ona nalazi, na što se Slobodanka uhvatila za glavu, a sudija je upozorio da ne pravi scene.

- Apelujem na sve ljude, imala sam zdravstvenih problema... U septembru mi se desilo nešto što bih jedino Vama, sudija, nasamo mogla reći - kazala je Slobodanka, a sudija Jukić je pitao želi li da se isključi javnost, ali je ona insistirala da priča s njim nasamo, što je sudija odbio.

- Nisam bjegunac, jamčim čime god mogu. Pritvor bi bio poguban za mene. Nisam bila svjesna svoje situacije i da mi neko želi uništiti život. Spasite me, molim vas - rekla je na kraju Slobodanka.      

Namještena sačekuša

Slobodanka se, prema navodima optužnice, tereti da je tokom 2006. godine namamila Đorđa Ždralu zvanog Đoka (izdržava 20-godišnju zatvorsku kaznu zbog ubistva Ljubiše Savića Mauzera) u sačekušu u naselju Vranješ, kada je pokušana njegova likvidacija.
Ždrale je tokom svog svjedočenja u predmetu “Lutka” kazao da je Slobodanku upoznao u zatvoru, gdje je dolazila u posjetu djedu, a da je, također, jednom vidio u društvu Darka Eleza u kafiću “Ginis”.

On je ispričao da je, kada god se nalazio sa Slobodankom, ona insistirala na tome da na vozilu budu zatamnjena stakla. Dan kada je pokušana Ždralina likvidacija, Slobodanka mu je poslala SMS da dođe po nju u Rogaticu. Kada je krenuo prema Lukavici, Slobodanka je Ždrali kazala da ima ispit te da od prijateljica mora uzeti skriptu pa je tamo povezao. Dovezli su se u naselje Vranješ, gdje su na njega pucala dvojica muškaraca.