BIH

Bajramović: Nismo odbili međunarodne preporuke

Direktorica Federalnog zavoda za statistiku tvrdi

B. T.

3.7.2015

Hidajeta Bajramović, direktorica Federalnog zavoda za statistiku (FZS) demantira da je institucija na čijem je čelu odbila prihvatiti Jedinstveni program obrade podataka koji je predložila Agencije za statistiku BiH (BHAS), a nakon preporuka Međunarodne monitoring misije (IMO). Da su entitetski zavodi za statistiku odbili prihvatiti dokument, saopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.

Kako je za "Dnevni avaz" pojasnila, FZS nije odbacio program, već je smatrao preuranjenim zahtjev državne agencije za izjašnjenje o ovom dokumentu. Naime, s obzirom da su preporuke IMO tima upućene u Vijeće ministara, najprije su očekivali očitovanje državne vlade.

Ona je objasnila i da je Federalni Zavod uputio pismo Piteru Everas (Pieter Everaers), predsjedniku Upravnog odbora Međunarodne monitoring misije i direktor direktorata za međunarodnu saradnju EUROSTAT-a, ali da se u njemu nisu izjašnjavali o preporukama niti su o tome uopće iznosili svoje stavove, nego da su samo tražili tehničko pojašnjenje jedne od datih preporuka.