BIH

SREBRENICA Marama nije "sporna", Lejla Avdić nastavlja raditi u vrtiću

Nakon potpisivanja peticije protiv odgajateljice, Savjet roditelja u "Poletarcu" odlučio

S. SMAJLOVIĆ

4.7.2015

Potresena i ogorčena zbog navoda u peticiji koju je protiv nje, zbog toga što nosi hidžab, potpisalo deset roditelja srpske nacionalnosti, odgajateljica u vrtiću "Poletarac" u Srebrenici Lejla Avdić već nekoliko dana ne želi davati izjave za medije.

U peticiji je navedeno da roditelji djecu neće slati u obdanište dok novoprimljena odgajateljica "ne skine maramu za vrijeme radnog vremena ili ne bude otpuštena s posla". Također, napisali su da je Avdić zaposlena bez konkursa te da ima vjersku školu i da nosi vjersko obilježje.

Odgovarajuća sprema

Savjet roditelja obdaništa, u kojem je sedam članova srpske i bošnjačke nacionalnosti, razmatrao je slučaj i zaključio da Lejla Avdić ima odgovarajuću stručnu spremu te da je primljena na određeno vrijeme, u trajanju od dva mjeseca.

Vesna Jovanović, direktorica obdaništa "Poletarac", kaže da mali broj srpske djece nekoliko dana nije dolazio u vrtić, ali su ovih dana počeli ponovo dolaziti.

- Jedna marama ne može poremetiti našu borbu za bolju budućnost djece. Savjet roditelja donio je zaključke da marama zaposlenice Avdić ne narušava plan i program ove institucije - naglasila je Jovanović, dodajući da su se pojedini mediji neprofesionalno bavili ovim slučajem.

Vjersko obilježje

Suprug Lejle Avdić Muhamed, zaposlenik općinske administracije, kaže kako ga vrijeđa to što u peticiji stoji da je njegova supruga nekvalificirana te što radi kao odgajateljica u nastavi s odjevnim vjerskim obilježjem (hidžab).

- Osim sveštenika Srpske pravoslavne crkve Aleksandra Mlađenovića, inicijatori peticije su učiteljica Jadranka Lalović, koja uči i bošnjačku djecu u Prvoj osnovnoj školi Srebrenica, te Goran Laković, zaposlenik kancelarije UNDP-a u Srebrenici - tvrdi on.

Šta bi se desilo, pita se Muhamed Avdić, da roditelji bošnjačke djece pokrenu peticiju protiv učiteljice Jadranke Lalović, u čijem razredu je 70 posto bošnjačkih učenika, ili protiv Gordane Korač, koja predaje u područnoj školi Potočari, gdje je 90 posto đaka Bošnjaka.

Mišljenje o ovom slučaju nismo uspjeli dobiti od prvog čovjeka srebreničke općine Ćamila Durakovića, jer mu je telefon bio isključen.

Ef. Peštalić: Ne smeta mi krst kod učiteljice moje djece

Damir efendija Peštalić, glavni srebrenički imam i član Savjeta roditelja u obdaništu, smatra da prijemom Lejle Avdić nije prekršen Zakon o radu BiH i Republike Srpske te da njena stručna sprema nije vjerska. Zaključak Savjeta roditelja upućen je Skupštini općine.

damir-pestalic

Peštalić: Suživot i tolerancija

- I moja djeca idu u obdanište pa ni meni ni njima ne smeta to što odgajateljica nosi krst. Djeca je vole, jer ona savjesno obavlja svoj posao. Od 12 godina mog života u Srebrenici, deset sam proveo u stvaranju suživota, tolerancije, pomirenja, razvoju sporta i kulture i sada sve to treba "poremetiti" jedna marama koja, prema mom mišljenju, smeta samo svešteniku Aleksandru Mlađenoviću - kazao nam je Peštalić.