CRNA HRONIKA

Štićenik Zavoda za vaspitanje muške djece i omladine u Sarajevu: Ne vraćam se tamo jer mi otimaju džeparac

Već 21 dan živi na ulici

A. KAPO

4.7.2015

Redakciji ''Dnevnog avaza'' obratio se 17-godišnji N. O. (identitet poznat redakciji), štićenik Zavoda za vaspitanje muške djece i omladine u Sarajevu, koji već 21 dan, kako tvrdi, živi na ulici. On u razgovoru za naš list tvrdi da je godinama žrtva nasilnika I. N. (identitet poznat redakciji), također štićenika Zavoda, te da je zbog toga pobjegao iz Zavoda.

Brojni napadi

- Otimao mi je džeparac iako ga i on dobiva od Centra za socijalni rad. Budući da sam iz Brčkog, moj džeparac je veći. Dnevno 11 KM, što mjesečno iznosi oko 333 KM, dok I. N. dobiva 3 ili 4 KM, nisam siguran. To njemu nije dovoljno da bi mogao kupiti travu da je puši, pa je otimao od mene. Nisam to više mogao trpjeti pa sam pobjegao iz Zavoda - u jednom dahu nam je ispričao N. O.

Da stvar bude gora, N. O. je preživio u nekoliko navrata pravi horor, a o čemu je naš list ranije pisao.
 
- I sami znate da me taj isti I. N. u februaru na Igmanu prisilio na oralni seks. Prošle godine u oktobru mi je I. N. skupa s N. K., koji je u međuvremenu napustio Zavod, prijetio bombom. Dvije godine prije toga N. S. i I. B. tjerali su me na prosjačenje. Jednom prilikom su me brutalno pretukli i slomili mi ruku. Mislio sam da je to sve iza mene. Ali, kada se dogodio ovaj posljednji slučaj, nisam više mogao izdržati i pobjegao sam. Ja se u Zavod ne želim i neću vratiti - poručio je N. O.

Prema njegovim riječima, nije uvijek sve bilo tako crno.

- Dok su bili vaspitači Elmedin Kahvedžić i Puran Hadžo, oni nisu dali na mene i niko mi nije uzimao džeparac. Ali oni su dobili otkaz. Pokušavao sam razgovarati s direktorom Dževadom Šuškom. Ali njemu “na jedno uho uđe, a na drugo izađe”. Kazao mi je da im ne dam džeparac. Pa, kako da im se suprotstavim - pita se N. O.

Luta gladan

On je za kraj uputio apel za pomoć.

- Već 21 dan hodam u istoj odjeći. Nemam gdje da se okupam. Spavam po ljetnim baštama i parkovima. Posljednji put sam nešto pojeo jučer oko 16 sati (prekjučer). Ako sretnem nekog prijatelja, dobijem marku, pa nešto i kupim da pojedem. Najsretniji bih bio da nađem posao, pa uzmem neku garsonijeru pod kiriju. Ali i to je problem. Niko neće da me zaposli jer sam još maloljetan. Ako neko može, neka mi pomogne - poručio je na kraju N. O.

Šuško: Raspisana je potraga

Dževad Šuško, direktor Zavoda za vaspitanje muške djece i omladine u Sarajevu, u kratkoj izjavi za ''Dnevni avaz” naglasio je da je za N. O. raspisana potraga.

dzevad-susko

Šuško: Štićenik bježi od škole

- Naš vozač i vaspitno osoblje već danima kruže ulicama da bi ga pronašli. O svemu je obaviještena i policija. Što se tiče njegovih tvrdnji, u ovom slučaju riječ je o manipulacijama. Nisam upoznat s otimanjem džeparca. On, očigledno, želi neku vrstu slobode. Konstantno bježi od škole. Upravo u trenutku kad smo mu bili organizirali pripremnu nastavu za školu, on je pobjegao - rekao je Šuško i dodao da ne želi više ništa komentirati.