SARAJEVO

Konakovićeva vlada borila se samo za fotelje i raspodjelu izbornog plijena

ANALIZA Prošlo 100 dana rada premijera i vlasti SDA, DF-a i BPS-a

A. Š. H. - Fu. M.

3.7.2015

Danas se navršava 100 dana rada Vlade KS premijera Elmedina Konakovića (SDA) i koalicije SDA, DF-a i BPS-a. Tako je prošao takozvani testni period, na kraju kojeg se ocjenjuje rad svake nove vlasti. Ako se ocjenjuje Konakovićeva vlada, ona ničim nije pokazala da može spasiti Kanton.

Sam premijer je u opširnom i više simboličnom nego suštinskom ekspozeu 23. marta, kada je imenovana Vlada, najavio radikalne reforme.

Prazna obećanja

Još tada su opozicione stranke, predvođene zastupnicima Saveza za bolju budućnost BiH, liderom opozicije, govorile kako su planovi Vlade preambiciozni, što se potvrdilo i u prva tri mjeseca.

vlada-ks-nova

Članovi kantonalne vlasti nisu pokazali dobre rezultate

Zastupnik u Skupštini KS Ismir Jusko (SBB) smatra da građani Kantona nisu osjetili nikakve pozitivne promjene. Kaže da se od ministara na sjednicama čuju samo prazna obećanja.

Njegov stranački kolega Dževad Rađo misli da se nova vlada do sada isključivo borila samo za fotelje i raspodjelu izbornog plijena.

- Glavni cilj ministara bio je smjena članova upravnih odbora i skupština javnih preduzeća. Postavili su svoje ljude i ispunili primarni cilj - rekao je Rađo.

Šef Kluba poslanika Naše stranke Peđa Kojović kaže da je neophodno hitno rekonstruirati Vladu.  

- Amaterizam i populizam dijela Vlade pokazuje se podjednako neefikasnim i kontraproduktivnim kao i kontinuitet dosadašnjih SDA politika. Na početku je bilo nekoliko dobrih poteza, ali je nastavak zahtijevao snažan tim - istakao je Kojović.

Ništa konkretno

Slaviša Šućur iz SDP-a mišljenja je da se treba radikalno krenuti u dugonajavljivane reforme. Budući da nisu ništa konkretno ni radili, kaže Šućur, nisu imali gdje ni pogriješiti.

S druge strane, zastupnik DF-a Mario Vukasović nerad Vlade KS opravdava brojnim naslijeđenim problemima iz prošlosti. Smatra da su ministri agilno krenuli i uradili mnogo, a s obzirom na tešku finansijsku situaciju.

Rener: Raskol između ministara i zastupnika

Da je Konakovićeva vlada potpuno zanemarila krucijalne stvari poput jačanja privrede i zapošljavanja, smatra i Franjo Rener, glavni sindikalni povjerenik KS.

- Svjedoci smo kako u posljednje vrijeme dolazi do raskoraka između ministara i zastupnika u Skupštini iako dolaze iz istih političkih partija. To samo može dovesti do raspada Vlade - rekao je Rener.

Riječ građana

ljubisa-petrovic

Ljubiša Petrović:

- Situacija je sve teža, a to se najbolje vidi po velikom broju nezaposlenih. Gotovo sva javna preduzeća u potpunoj su dubiozi. Kolaps je pitanje dana.

kata-juric

Kata Jurić:  

- Najviše mi je žao omladine jer se ne osjeti nikakav pomak posljednjih 20 godina. Kada bi ih manje zanimale visoke plaće i udobne fotelje, mogli bi pomoći narodu.  

adisa-gapo

Adisa Gopo:

- Ni ova vlada nije napravila nikakav pomak. Sve dok su oni na vlasti, ništa se neće promijeniti. Opozicija pokušava inicirati promjene, ali vlast to ne želi.