BIH

EKSKLUZIV Koliko državni funkcioneri zarađuju mimo plaće

"Avaz" objavljuje spisak dodatnih primanja službenika u 2014.

Autor:B. TURKOVIĆ

4.7.2015

U državi u kojoj hiljade gladnih usta svakodnevno u redovima pred javnim kuhinjama čekaju na jedini dnevni obrok, borci spavaju pod vedrim nebom, radnici protestima traže zarađene plaće, teško bolesna djeca nemaju novca za liječenje... podatak da se uposlenicima državnih institucija, osim redovnih plaća, na ime naknada u upravnim i nadzornim odborima, komisijama i drugim tijelima godišnje isplaćuje više miliona maraka, u najmanju ruku zvuči apsurdno.

Primanja stručnjaka

Da za poslove koji se uglavnom obavljaju tokom redovnog radnog vremena pojedinci dobivaju znatne sume, potvrđuje i dokumentacija koja je u posjedu „Dnevnog avaza“, a u kojoj se do u detalje navode iznosi novca isplaćeni lani za dodatni rad. Zbog obimnosti materijala do kojeg je došao "Avaz" informacije ćemo objavljivati sukcesivno. Danas donosimo pregled primanja članova upravnih odbora u institucijama na nivou BiH, a samo za ovu vrstu naknada iz budžeta je lani isplaćena 561.715,80 KM.

Najviše novca isplaćeno je članovima Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH - 218.140,80 KM. Pri tome, najviše novca u 2014., po 38.400 KM, dobili su članovi iz reda stručnjaka Šefika Hafizović i Ismet Suljendić. Na mjesečnom nivou, njima je isplaćivano po 3.200 maraka, čime su njih dvoje postali najbolje plaćeni članovi jednog upravnog odbora u bh. institucijama.

zarada

 Hafizović i Suljendić: Lani zaradili po 38.400 KM

Nešto manji iznos, 33.920 KM, isplaćen je također stručnjaku u UO UIOBiH Vladimiru Trifkoviću. Slijede Ante Krajina, koji je u Odboru bio kao federalni ministar finansija (24.960 KM), te njegove tadašnje kolege po funkciji s državnog nivoa i iz RS Nikola Špirić (24.252,80) i Zoran Tegeltija (22.048). Najlošije u ovom odboru su prošli posmatrač Centralne banke Amir Hadžiomeragić (19.200) te Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije Distrikta Brčko (16.960).

Visoko obrazovanje

Druga na listi državnih institucija koja ima najskuplje članove odbora je Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta, kojima je prošle godine na račune leglo 74.555 maraka. Godišnja primanja deset članova Odbora kretala su se od 6.640 KM do 8.575 KM, koliko je naplatila Aida Abadžić-Hodžić. Članovi ovog tijela, osim nje, još su i Ammar  Miraščija, Ivo Rozić, Vlado Majstorović, Frano Ljubić, Zoran Selesković, Lamija Tanović, Stevo Pašalić, Stevan Trbojević i Milenko Stanić.

Članovi Upravnog odbora Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija i drugih mjera u BiH pri Ministarstvu pravde BiH državu su koštali 50.560 KM, a u ovom tijelu najviše je zaradio Emir Mehmedović - 10.800 KM. Osim njega, u UO ove institucije su i Sead Ćišić, Željko Bogut, Dalibor Matić, Emin Neimarlija, Pero Dunjić i Ranko Šakota.

Šakota je u ovom odboru zaradio 8.480 KM, a još toliko zaradio je i kao član Upravnog odbora Agencije za osiguranje u BiH. Za cijelu godinu, njemu i ostalim članovima UO ove agencije - Nusreti Čerkez, Zakiri Muratović, Veri Letici, Ivanu Brkiću, Božani Šljivar i Snježani Rudić na račune je leglo ukupno 50.000 maraka.

faksimil

Faksimil podataka Uprave za indirektno oporezivanje

Pet članova UO Instituta za nestale osobe BiH državu je koštalo 48.000 KM, pri čemu je najvišu zaradu imala Jadranka Duraković (10.400 KM). Po 9.600 maraka dobili su Dušan Šehovac, Zoran Perković i Ivo Juričević, dok je Brano Dursun u džep stavio 8.800 KM.

Kutleša i strane investicije

Agencija za unapređenje stranih investicija lani je imala Upravni odbor od deset članova, u kojem su bili predstavnici Vijeća ministara, entitetskih vlada, poslodavaca, investitora, Vanjskotrgovinske komore BiH… Zvonimir Kutleša, Bojana Škrobić-Omerović, Vedad Nezirić, Mladen Pandurević, Branimir Muidža, Bruno Bojić, Anđelko Šabot, Aleksandar Obradović, Slobodanka Dubravac i Damjan Davidović. Njihova ukupna primanja prošle godine dosegla su 51.900 KM. Većina članova dobila je po 6.000 maraka.

Dobre zarade i za informiranje

Malo poznati Centar za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja ima UO od šest članova (Vlado Rogić, Aida Durić, Samir Lemeš, Biljana Čamur, Božidar Grahovac i Ivana Novaković), koji su u 2014. zarađivali od 5.600 do 8.800 maraka, koliko je dobio Lemeš, te im je ukupno isplaćena 41.460 KM. Suma od 27.100 KM potrošena je na članove UO Agencije za javne nabavke, a najviša zarada u ovom tijelu je 6.000 KM. Tu sumu dobili su Meliha Jahjaefendić, Marko Lončar i Đenana Selimović. Osim njih, u odboru su bili i Damir Morić, Radmila Mihić, Ostoja Travar, Suzana Minić i Saša Tanić.