CRNA HRONIKA

SARAJEVO Odgođeno suđenje ubici sina zbog nedolaska vještaka

U Kantonalnom sudu

Am. K.

3.7.2015

Iako je danas u Kantonalnom sudu u Sarajevu trebalo biti nastavljeno suđenje Eldaru Leđenu, optuženom za ubistvo svoga četveromjesečnog sina A. L., koje se dogodilo 29. novembra prošle godine u kući u sarajevskoj ulici Avde Hodžića, ročište je odgođeno.

Naime, vještak  Elmira Karahasanović, koja je danas trebala svjedočiti nalazi se službeno u Hagu.

Suđenje je prolongirano za 25. avgust ove godine. Prema navodima optužnice koja je podignuta protiv njega, Leđen se kobnog dana sa sinom nalazio u spavaćoj sobi.

Dječak je uporno plakao i odbijao da jede. To je izrevoltiralo Leđena te je on, nakon što nije uspio zaustaviti plač, uzeo sina ispod pazuha, podigao ga uvis i bacio na drvenu fotelju. Dijete je udarilo glavom i tijelom u drveni naslon fotelje, usljed čega su mu slomljeni prvo, sedmo, osmo i deveto rebro s lijeve strane te peto, šesto i sedmo rebro s desne strane.

Djetetu je slomljena i potiljačna kost s lijeve strane, a zadobilo je i nagnječenje tkiva mozga čeono-sljepoočnog režnja s desne strane, usljed čega je došlo do krvarenja u lobanji, što je prouzrokovalo smrt. Iako se ubistvo dogodilo 29. novembra, Leđen je uhapšen tek 1. decembra prošle godine i to nakon što je obdukcijom utvrđeno da je dijete umrlo usljed teških povreda glave.

Leđen je, naime, prije toga tvrdio da je kobnog dana čuvao sina u kući gdje su bili podstanari, dok je njegova supruga Indira P. (20) bila na poslu. Tog dana nazvao je Hitnu pomoć i kazao da se beba zagrcnula dok ju je hranio i da je zato prestala disati.

No, nakon obdukcije su on i njegova supruga privedeni na saslušanje. Najprije su tvrdili kako im je dijete ispalo, da bi Leđen na kraju kazao šta se dogodilo te ustvrdio kako nije želio ubiti svoga sina.