BIH

Rapa: Mnogi penzioneri neće imati ni marku za Bajram!

Isplata junskih primanja počet će 8. jula

M. Sm.

4.7.2015

Sumorne prognoze čelnika Saveza penzionera FBiH da će isplata junskih penzija početi tek 8. jula jučer su se obistinile kada je to i zvanično potvrđeno iz Federalnog zavoda PIO/MIO.

To je još jedan u nizu dokaza da vlasti uopće ne brine dramatična situacija u kojoj se nalaze penzioneri, niti su se nasekirali zbog toga što će ih za dva mjeseca zapljusnuti protesti ove najugroženije populacije u BiH.

Tako će dan prije početka isplate penzija, u utorak, 7. jula, u Sarajevu biti održana sjednica Protestnog štaba, jer penzionere je, kako nam je to jučer rekao predsjednik Saveza penzionera FBiH Mehmedalija Rapa, Federalna vlada natjerala na proteste.

- Ostalo je još da dogovorimo detalje, a samo tražimo da se sanira fond PIO, jer ovakvo stanje je nedopustivo. Pa, evo, za Bajram veliki broj penzionera neće dobiti svoje penzije, neće imati ni marku u džepu. To je bruka ove države. Mi smo premijeru naznačili izvore iz kojih se mogu povećati penzije, a ogromna su dugovanja Zavodu, čak i od državnih firmi, kantona... To su naše pare - kazao nam je jučer Rapa.

mehmedalija-rapa

Rapa: To su naše pare

Kako je naglasio, u Savezu očekuju da će njihovi protesti probuditi Vladu i primorati je da konačno počne raditi svoj posao.

- Da vam iskreno kažem, bojimo se da će nam se priključiti i nezadovoljni radnici, građani, studenti i pitam se šta će tek onda biti - naveo je Rapa.