GLOBUS

KOLUMBIJA Dvije i po tone kokaina zaplijenjene u Pacifičkom okeanu

Droga pronađena u maloj podmornici

Fena

3.7.2015

Malu podmornicu natovarenu sa 2,5 tona kokaina za Meksiko presrele su u Pacifičkom okeanu kolumbijske vlasti u saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama, saopćila je policija u četvrtak.

- Nacionalna policija, u saradnji s FBI-em je pregledala malu podmornica između granica Meksika i Gvatemale i zaplijenila 2.482 kilograma kokaina i uhapsila četiri osobe kolumbijske nacionalnosti - saopćila je policija.

Trgovci iz regije Valle del Cauca (na zapadu) planirali su poslati drogu meksičkim kartelima s Pacifičke obale Kolumbije, navodi policija.

Podmornica domaće izrade, izgrađena na rijeci Pilde, kao i osumnjičeni su transferirani u Tampu, na Floridi, na jugoistoku Sjedinjenih Američkih Država.

Kolumbijska policija je saopćila da je zaplijenila 81 tonu kokaina od početka 2015. godine, što je isto kao ukupno u 2014. godini.

Proizvodnja kokaina u Kolumbiji kao prvom svjetskom proizvođača ove droge isto kao i u Peruu, "eksplodirala" je za više od 50 posto u 2014. godini,  navodi se u izvještaju UN-a predstavljenom u četvrtak, koji u tome vidi "signal za uzbunu".

Ovo povećanje se objašnjava porastom zasađene površine, kao i klimom, blažom za kulture koke u 2014. godini.