VIJESTI

Angela Merkel će se u Sarajevu susresti i sa majkama Srebrenice

Kabinet njemačke kancelarke objavio detalje

A. Du.

3.7.2015

Kabinet njemačke kancelarke Angele Merkel jutros je na svojoj internet stranici dao zvanično saopćenje o detaljima posjete Albaniji, Srbiji, te Bosni i Hercegovini, najavljene za 8. i 9. Juli.

Kako stoji u ovojm saopćenju, glavne teme tokom posjete njemačke kancelarke ovim zemljama su bilateralni razgovori o odnosima sa Njemačkom i EU, zatim ekonomska, te pitanja koja se odnose na energetski sektor.

Također Merkel će sa zvaničnicima ove tri zemlje razgovarati i o regionalnim pitanjima, zatim o predstojećoj konferenciji za zapadni Balkan.

Prva stanica turneje njemačke kancelarke bit će Tirana gdje će razgovarati sa albanskim premijerom Edijem Ramom, te drugim visokim zvaničnicima ove države. Nakon toga će će posjetiti Beograd gdje će se sastati sa srbijanskim premijerom i predsjednikom Aleksandrom Vučićem i Tomislavom Nikolićem.

Prema saopćenju Merkelovog kabineta, njemačka kancelarka će 9. jula doputovati u Sarajevo gdje je planiran sastanak s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, kao i sa članovima Predsjedništva BiH.

Također, planirano da Merkel u glavnom gradu BiH posjeti i umjetničku galeriju “Srebrenica 11/07/1995” , gdje bi se trebala sastati i sa srebreničkim majkama.