GLOBUS

Neredi u Haagu, policija privela više od 200 osoba

Demonstracije zbog smrti doseljenika

Fena

3.7.2015

Policija u Den Haagu privela je više od 200 osoba noću na petak zbog kršenja policijskog sata čime su nemiri početi u ponedjeljak nastavljeni četvrtu noć zaredom nakon smrti useljenika s Kariba u policijskoj stanici.

Protesti su pogodili većinom imigrantsku četvrt Shilderswijk, a stanovnici su pozvali policiju i političare da ponovno uspostave red. Premijer Mark Rutte rekao je da su mladi koji su po četvrti palili vatru i napadali policiju "retardirana", a gradonačelnik Jozias van Aaetsen obećao je oštar odgovor na nemire.

Najmanje je 61 osoba privedena zbog nemira u četvrtak, a policija je objasnila da su to uglavnom tinejdžeri osumnjičeni za vandalizam.

Većina od 200-tinjak privedenih noću puštena je u petak i predana roditeljima nakon saslušanja i izricanja novčanih kazni.

Neredi su izbili nakon što je u policijskom pritvoru umro 42-godišnji Mitch Henriquez, turist s holandskog karipskog otoka Arube. Uhapšen je tokom festivala u nedjelju jer je navodno imao oružje, a ubrzo nakon hapšenja preminuo je.

Video snimak hapšenja pokazuju kako ga četiri policajca silom odvode. Razlog hapšenja nije poznat.

Protest je bio organiziran ubrzo putem društvenih medija, a u njemu su sudjelovali useljenici iz Maroka i Turske i njihovi potomci koji tvrde da su svakodnevno žrtve policijske diskriminacije.

Među protestantima je bilo i huligana iz nogometnih navijačkih skupina, a neki su uzvikivali antisemitske parole. Haaška policija posljednjih je godina izvrgnuta optužbama za rasizam i nasilje.